preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gundulića Zagreb

Login
TERENSKA NASTAVA

17. 12. 2021.

OBJAVLJEN JE JAVNI POZIV ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE TERENSKE NASTAVE

OTVARANJE PONUDA - U PETAK, 14. 1. U 10.35

ODABRANE PONUDE

RODITELJSKI SASTANAK ODGAĐA SE DO DALJNJEGA

RADIO 23a

KLIKNI I SLUŠAJ!

PREHRANA I BORAVAK

UPLATNICE ZA PREHRANU I BORAVAK ZA PROSINAC POSLANE SU NA E-ADRESE RODITELJA.

MOLIMO RODITELJE KOJI NISU PRIMILI UPLATNICE, DA SE JAVE U RAČUNOVODSTVO ŠKOLE (ili na adresu e-pošte: ljiljana.crnogaj-marendic@skole.hr).

MOLE SE RODITELJI DA PROVJERE JESU LI DOBILI UPLATNICE ZA 12. MJESEC.

STRUČNI SKUPOVI

ZBORNIK RADOVA

SLUŽBENI GLASNIK

PROGRAM JAVNIH POTREBA U OSNOVNOM ODGOJU I OBRAZOVANJU GRADA ZAGREBA ZA 2020. 

  • PREHRANA
  • PRODUŽENI BORAVAK
  • OLAKŠICE

 

PRATITE NAS

FACEBOOK STRANICA ŠKOLE

 


 

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Korisni linkovi
ZAŠTITA

PLAN EVAKUACIJE ZA NAŠU ŠKOLU

UČIONICE

ŠKOLSKO DVORIŠTE


UPUTE U SLUČAJU POTRESA - GRAD ZAGREB

PRIPREMI SE!

SEIZMOLOŠKA SLUŽBA


NETIQUETTE - ZAŠTITA NA INTERNETU


SVE ŠTO TREBATE ZNATI O PRANJU RUKU


U SLUČAJU SUMNJE NA COVID NAZOVITE:

 - OBITELJSKOG LIJEČNIKA

- ŠKOLSKOG LIJEČNIKA:

Služba za školsku medicinu

Laginjina 16

4843 049


 

RASPORED ZVONA

RASPORED ZVONJENJA 


RADNO VRIJEME

RADNO VRIJEME RAVNATELJA I ŠKOLSKE PSIHOLOGINJE

SNIMI I UČITAJ QR KOD!


 

vijesti
NA ZAMIŠLJENOM FILMSKOM SETU
Zoran Čorkalo / datum: 23. 1. 2022. 11:01

Učenici 8. a i 8. b  razreda i njihova prof. Marcela Boban u petak, 21. siječnja na nastavi Hrvatskoga jezika ugostili su Gorana Kulenovića, redatelja i scenarista poznatog po režiji televizijskih serija Bitange i princeze, Crno-bijeli svijet, filma Pjevajte nešto ljubavno i dr. Nakon uvodnog razgovora o procesu nastanka filma učenici su postali članovi zamišljene filmske ekipe. Odjednom smo u razredu imali: redatelja, producenta, glumce, scenografa, majstora tona, majstora rasvjete, rekvizitera, kostimografa, šminkera, garderobijera, kamermana, vozača... i  svi imali određeni zadatak u filmskoj ekipi. Objasnivši posao svakog člana ekipe, počele su pripreme za snimanje jedne scene iz svima poznatog filmskog serijala o Harryju Potteru. Prostor pred pločom postao je filmski set na kojem je vladala velika gužva sve do trenutka dok se nije prolomilo upozorenje:“Tišina! Snima se!“ I baš kad su svi bili na svome mjestu i „snimanje“ je počelo, razredom se prolomio zvuk školskog zvona – završio je sat. Zahvaljujući našem gostu Goranu Kulenoviću, koji je s učenicima stvorio filmski set u razredu, učenici su shvatili kako u nastanku filma sudjeluje jako velik broj ljudi, da je snimanje filma dugotrajan i složen posao u kojemu je izuzetno važna  odgovornost,  strpljivost, tolerancija i suradnja svih članova filmske ekipe. 

 


[OPŠIRNIJE]POČETAK DRUGOGA POLUGODIŠTA
Zoran Čorkalo / datum: 9. 1. 2022. 12:09

Poštovani roditelji, dragi učenici!

U ponedjeljak, 10. siječnja počinje drugo polugodište. Nadam se da ste lijepo proveli zimske praznike i da ste prikupili dovoljno energije za sve izazove koji nas očekuju. Nažalost, i ovo polugodište započinjemo u uvjetima pandemije, no nadam se da ćemo poučeni dosadašnijim iskustvima, uspješno savladati sve prepreke. Važno je da svi budemo maksimalno odgovorni, najprije prema svom zdravlju, a time i prema zdravlju svojih bližnjih – obitelji, razreda i škole u cjelini. Nadam se da će se nastava od ponedjeljka za sve učenike odvijati uživo, no ukoliko bude učenika koji su trenutno u izolaciji ili samoizolaciji, za njih će se nastava organizirati na daljinu preko aplikacije Teams. Da bismo i taj oblik nastave mogli uspješno organizirati, potrebno je razrednike obavijestiti o izrečenoj mjeri uz obaveznu potvrdu liječnika o izrečenoj mjeri. Odogovornost u uvjetima pandemije u prvom se redu odnosi na pridržavanje mjera. Svi učenici od 1. do 8. razreda obavezni su u svim prostorima škole nositi zaštitne maske. Samo učenici razredne nastave (od 1. do 4. razreda) nisu obavezni nositi maske u svojim učionicama. Razredi će se redovito provjetravati, a sve učionice i zajedničke prostorije pojačano će se čistiti i dezinficirati. Nakon završene nastave za sve učenike vrijedi pravilo da se uz minimalno zadržavanje u školi, što prije upute prema svojim kućama. Svi djelatnici škole imaju obvezu predočenja COVID potvrde koju je moguće dobiti temeljem prebojenja ili cijepljenja, a svi oni koji nemaju potvrdu, dva puta tjedno obavezni su predočiti potvrdu o testiranju. Roditelji koji dolaze u školu, obavezni su nositi zaštitinu masku, a u svim slučajevima, osim u slučaju pratnje učenika, također su obavezni imati COVID potvrdu ili potvrdu o testiranju. Pratnja učenika odnosi se samo na roditelje učenika prvih razreda koji samo ponedjeljkom i petkom mogu biti u pratnji, i to najdalje do ulaza u hodnik u kojemu se nalazi matična učionica. U svim ostalim slučajevima, roditelj čeka u prostoru pred školskom portom dok ne dobije informaciju od dežurnog djelatnika škole.

Sve informacije koje će se odnositi na druge slučajeve i detalje oko epidemioloških mjera, roditelji i učenici dobivat će od svojih razrednika i preko mrežene stranice škole.

Svima želim sretan početak drugoga polugodišta i puno hrabrosti za nove izazove! 


[OPŠIRNIJE]BOŽIĆ JE DOŠEL NAM VESEL
Zoran Čorkalo / datum: 27. 12. 2021. 15:07

Božić je došel nam vesel,
vsakomu sreće donesel
v sela i grade i gaj,
meni takaj!

Uz Domjanićeve stihove stigao je i Božić. Svaki dio naše zemlje ima drugačije običaje uoči Božića i na sam dan Isusova rođenja. 
Poslušajte radijsku emisiju u kojoj su gosti bili učenici naše škole pripadnici nacionalnih manjina koji su nam govorili o božićnim običajima u njihovim obiteljima.

https://skolskiradio.wordpress.com/home-2/emisije/


[OPŠIRNIJE]JOŠ JEDAN POSJET MUZEJU ČOKOLADE
Zoran Čorkalo / datum: 22. 12. 2021. 19:32

Učenici 2. b razreda u utorak, 21. 12. posjetili su Muzej čokolade u pratnji svojih učiteljica. Uživali su u razgledavanju muzeja te slušanju zanimljivih priča kustosa o nastanku i povijesti čokolade, a najviše ih se dojmilo kušanje nekoliko vrsta čokolade. Na samom početku obilaska muzeja dobili su „jestivu“ ulaznicu, odnosno kutijicu bogatu raznim uzorcima i okusima čokolade. Nestrpljivo su isprobavali uzorak po uzorak čokolade prema uputama kustosa. Okus kakaovca nije im se svidio, dok je njihova nepca u potpunosti osvojila ruby čokolada. Uzbuđeni, zadovoljni i dobro raspoloženi vratili su se u školu puni dojmova i čokoladnih suvenira.

 


[OPŠIRNIJE]SVEMIRSKI PROGRAM U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 22. 12. 2021. 19:04

Učenici 2. b razreda sudjelovali su u programu Lady Rocket Foundation. Program potiče razvijanje strasti prema svemiru kroz inovacije u području poduzetništva, obrazovanja, umjetnosti, medija i istraživanja vezanih uz svemir. Njegova je osnivačica Eva Blaisdell, poznata kao Lady Rocket, uspješna američka i međunarodna poduzetnica i inovativna suradnica. Tijekom 2017. godine u svoj program je počela uključivati i učenike te tako nastavila proširivati sferu utjecaja na obrazovanje mladih zajedno s unapređenjem svemirskog ekosustava u SAD i Europi.

Učenici su tako odradili dvije radionice iz navedenog programa: Parachute Lesson i Lander Lesson. U prvoj su radionici dizajnirali i testirali padobrane koji trebaju sigurno prizemljiti kapsulu na površinu nekog planeta. Cilj je bio uspravno i nježno spustiti svoju kapsulu na tlo pomoću padobrana bez ispadanja astronauta. U drugoj su radionici učenici projektirali i testirali sustav za apsorpciju udaraca slijetanja koji omogućuje astronautu sigurno slijetanje na površinu planeta. U obje radionice učenici su testirali svoj dizajn spuštanjem padobrana i sustava za apsorpciju udaraca s različitih visina.

 

 

Pokuse slijetanja i spuštanja padobranom možete pogledati klikom na poveznice:

1. slijetanje, 2. slijetanje, 3. slijetanje, 4. slijetanje


[OPŠIRNIJE]STIGLO NAM JE BETLEHEMSKO SVJETLO!
Zoran Čorkalo / datum: 18. 12. 2021. 14:06

Betlehemsko svjetlo - svjetlo nade, mira, ljubavi i radosti - stiglo je u našu školu. Svjetlo su nam i ove godine donijeli izviđači Mađarskog izviđačkog odreda Nikola Zrinski, a naši su ga učenici dočekali pjesmom i otvorena srca. Iz naše škole Svjetlo će nastaviti put prema domovima naših učenika i prema svim ljudima dobre volje.

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]KUTIJE DOBROTE STIGLE SU DO SVOGA CILJA
Zoran Čorkalo / datum: 18. 12. 2021. 13:09

 

Četvrtu godinu zaredom naše su kutije dobrote razveselile djecu iz Dječjega doma u LadučuSvako je razredno odjeljenje naše škole pripremio kutije za dvoje djece. Naši su učenici ispunili kutije svime onime što bi i sami htjeli dobiti - osim svih onih stvarčica za zabavu, odjevnih i ukrasnih detalja, kutije su bile ispunjene i lijepim željama i mislima. Svakoj kutiji bilo je priloženo i pismo ili čestitka u kojima su naši učenici svojim nepoznatim vršnjacima poželjeli sve najbolje. Hvala našim učenicima na trudu, hvala njihovim roditeljima na velikoj podršci kao i našim učiteljicama i učiteljima koji su cijelu akciju vodili od samoga početka do kraja ističući pravi smisao darivanja. Posebna zahvala gosp. Nikoli Gutiću, ocu naše učiteljice Nike, što nam je omogućio prijevoz naših kutija dobrote do Dječjega doma. 

Draga djeco Dječjega doma u Laduču, dragi i poštovani odgajatelji Doma, učenici i svi djelatnici Osnovne škole Ivana Gundulića žele vam od srca puno zdravlja, ljubavi i mira!

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]VRIJEME JE ZA OTVORENA SRCA
Zoran Čorkalo / datum: 18. 12. 2021. 12:59

Kazalište Trešnja uprizorilo nam je svoju verziju planetarno poznatog Orašara. Vidjeli smo priču o prijateljstvu, opraštanju, ljubavi, slobodi mašte, ružnoći osvete. Vidjeli smo priču koja je stvorena za sva vremena, a posebice za ova predbožićna kada bismo svi na trenutak morali zastati i na prvo mjesto staviti prijateljstvo, ljubav i opraštanje. Ono što nas je posebno dirnulo je nepovjerenje i sumnja u taj čaroban svijet, a potom završna rečenica: „Te čarobne stvari mogu vidjeti samo oni koji za to imaju oči.“ Nadamo se da će nas što više imati oči za to.

Oni kojima su se oči otvorile bili su učenici 5. a i 5. b razreda sa svojim razrednicama Ivanom Buljan i Zrinkom Škaricom. Bilo je to u četvrtak 16. prosinca. I toplo se nadamo da će naše oči biti stalno otvorene za čaroban svijet dobrote, ljubavi i opraštanja. (Z. Škarica)


[OPŠIRNIJE]ADVENTSKE AKTIVNOSTI
Zoran Čorkalo / datum: 11. 12. 2021. 07:36

Naši učenici na razne načine sudjeluju u adventskim zbivanjima. Tako su učenici 1. b razreda bili u Muzeju čokolada i u Etnografskom muzeju.

Znamo da djeca i odrasli vole čokoladu, ali u muzej su prvašići došli saznati i naučiti nešto o  povijesti čokolade. Otkrili su povijesno, geografsko i kulturološko značenje čokolade, a uz to su još mogli pomirisati i okusiti nekoliko vrsta čokolade. Oduševili su se već na samom  početku ulaska u muzej gdje su dobili jedinstvenu, jestivu ulaznicu. Ona ih je svojim okusima provela kroz povijest čokolade. Mogli su samljeti zrna kakaa, zamutiti čokoladni napitak ili se opustiti u predivno uređenom salonu. Sretni i zadovoljni vratili su se u školu puni čokoladnih dojmova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. b razred posjetio je izložbu Božićna bajka Jasmine Kosanović / Jasmina i lutkice, a sudjelovali su na radionici kinčanja i licitara. Želja autorice, poznate hrvatske umjetnice lutaka Jasmine Kosanović, je da čarolija božićne noći pod okriljem Etnografskog muzeja potakne posjetitelje da i oni sami u svojim domovima ili u školi osmisle svoju božićnu bajku. Na radionici kinčanja naučili su što je kinčanje i kako se izrađuje cvijet od krep papira, a tijesto za licitare ponijeli su u školu kako bi ih napravili ukrase za svoj bor. Potaknuti idejom autorice izložbe, učenici 1. b i 2. b razreda, ukrasili su školski hodnik ispred svojih učionica i pretvorili ga u božićnu bajku.

 


[OPŠIRNIJE]ADVENT U CARSTVU ČOKOLADE
Zoran Čorkalo / datum: 7. 12. 2021. 19:30

 

Što ima ljepše od okusa čokolade? Mnoštvo okusa čokolade! Od drevnih Asteka preko porculanskih čokolaterija europskih dvorova do figurica iznenađenja u obožavanoj slastici – sve su to u sat vremena doživjeli učenici 5. b razreda koji su u utorak, 7. 12. sa svojom razrednicom prof. Zrinkom Škaricom posjetili Muzej čokolade. Uz vizualni doživljaj koji je kulminirao u prekrasnoj pernatoj kruni asteških vladara, uživali smo u raznim okusima. Isprobali smo pravu sjemenku kakaovca koja svojom gorčinom nimalo ne podsjeća na onaj čarobni okus čokolade. Potom je na red došla tamna čokolada, zatim mliječna, bijela i na kraju ruby čokolada. Kako je priča išla svojim tijekom tako je i razina šećera rasla. Rasla je i naša spoznaja da je ona gorčina koju smo osjetili prvim grizom ona prava i zdrava slastica koju količina šećera svrstava u nezdrave namirnice. I na kraju, kakav bi to bio Advent bez darova. Čokolada je vjerojatno najdarovanija stvar pa smo i mi sebe darovali – slatke i šarene praline, čoko-lizalice, čoko-kapljice i mnoštvo čoko-okusa ponijeli smo sa sobom i uljepšali si današnji dan. (Zrinka Škarica, prof.)


[OPŠIRNIJE]NAŠI UČENICI NA OBUCI IZ PRVE POMOĆI
Zoran Čorkalo / datum: 6. 12. 2021. 18:27

 

Nakon jednogodišnje stanke zbog epidemije ponovno se održava obuka iz prve pomoć u Novom Vinodolskom. Dvanaest učenica i učenika  7. a, 7. b i 8. b razreda u pratnji profesorice biologije Ive Krajačić Sokol sudjelovalo je na obuci iz prve pomoći koja se održala od 3. do 5. prosinca u Domu Crvenog križa Villa Rustica u Novom Vinodolskom. Učenici su usvojili  teoretska znanja te su uvježbavali kako pružiti prvu pomoć unesrećenim osobama. Tijekom dana učenici su puno učili i vježbali, a u večernjim satima su se družili  u svojim sobama ili jednoj zajedničkoj prostoriji uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Na kraju edukacije učenici su mogli vidjeti dvije pokazne vježbe. Prva je pokazala kako učenici trebaju postupati s ozlijeđenim osobama kad su na natjecanju iz prve pomoći. Druga vježba je dočarala učenicima što radi osoblje hitne medicinske pomoći kada hitna pomoć dođe na mjesto nesreće. U nedjelju prijepodne, malo umorni, ali zadovoljni, vratili smo se u Zagreb.

 


[OPŠIRNIJE]USPJESI NAŠIH SPORTAŠA
Zoran Čorkalo / datum: 5. 12. 2021. 10:26

Velik broj naših učenika uključen je preko našega školskoga sportskoga kluba u razna sportska natjecanja. Zahvaljujući našem učitelju Tjelesne i zdravstvene kuture prof. Robinu Rašpergeru, naši učenici imaju priliku pokazati svoju kvalitetu i na sportskim borilištima. Najnoviji uspjeh postigla je učenica 7. b razreda Ozana Radić, i to osvojivši prvo mjesto u kategoriji 7. i 8. razreda za učenice osnovnih škola Grada Zagreba. Čestitamo Ozani i voditelju prof. Robinu Rašpergeru.


[OPŠIRNIJE]VEČER MATEMATIKE
Zoran Čorkalo / datum: 5. 12. 2021. 08:36

I ove je godine Večer matematike zapravo bila Dan matematike. Razne matematičke radionice održane su po razredima i u razrednoj i u predmetnoj nastavi u četvrtak, 2. prosinca. U odnosu na nekadašnje večeri matematike koje su se održavale u večernjim satima poslije nastave, proteke i ove godine u matematičkim radionicama i igrama sudjelovao je rekordan broj učenika. Nećemo pogriješti ako kažemo da su sudjelovali gotovo svi učenici. Ono što nedostaje i čemu se nadamo u budućim matematičkim večerima druženje je među učenicima različitih uzrasta, zajedničko provođenje radionica u mješovitim grupama i uključenost roditelja. U razrednoj nastavi matematičke aktivnosti provodile su učiteljice i učitelj tijekom jutarnjeg dijela nastave kao i u produženome boravku, a u predmetnoj nastavi matematičke radionice i igre provodile su također tijekom nastave učiteljice matemaike: prof. Katarina Maruna, prof. Katarina Turčinov i prof. Vjera Barbir Alavanja. Naši su učitelji kombinirali različite tipove radionica i metode izvođenja: od onih tradicionalnih s papirom i olovkom do modernih upotrebom pametne ploče i digitalnih alata, od onih u učionicama do onih na školskom dvorištu i igralištu.

 

  

 


[OPŠIRNIJE]ADVENTSKI KALENDAR
Zoran Čorkalo / datum: 1. 12. 2021. 15:02

[OPŠIRNIJE]NAŠI HUMANITARCI NA DJELU
Zoran Čorkalo / datum: 28. 11. 2021. 17:26

Samo što je jedna humanitarna akcija završila, već smo u planovima oko druge. Prva humanitarna akcija bila je namijenjena Pučkoj kuhinji sestara Milosrdnica u Frankopanskoj i Udruzi beskućnika Fajter. Zahvaljujući našim učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima, prikupljena je tako prilična količina prehrambenih namirnica kao i tople odjeće. 

Druga humanitarna akcija je u pripremi, a namijenjena je djeci Dječjega doma u Laduču i poznatija je pod nazivom Kutija dobrote. Do 12. prosinca svaki će razred pripremiti po dvije kutije prigodnih i korisnih poklona za svoje vršnjake.

Hvala našim vrijednim humanitarcima! Zbog njihove nesebičnosti, mnogima će biti toplije oko srca!


[OPŠIRNIJE]ZAHVALA RODITELJIMA
Zoran Čorkalo / datum: 28. 11. 2021. 12:00

Da rad naše škole podupiru naši roditelji pokazuju dvije nedavne akcije koje su uspješno ostvarene i koje će doprinijeti kvaliteti nastave kao i kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena naših učenika.

Hvala roditeljima prvih razreda i udruzi Ekologija grada koji su donirali Školi sredstva za nabavku antistresne podloge ispod penjalice u školskom dvorištu.

 

Hvala roditeljima 2. a razreda i tvrtki HSMinformatika na donaciji kojom je nabavljen veliki interaktivni ekran i koji je u ovom trenutku najmoderniji dio IT opreme u našoj školi.

 


[OPŠIRNIJE]I GUNDULIĆI DIO DABROSVIJETA
Zoran Čorkalo / datum: 26. 11. 2021. 12:28

I ove su se godine učenici naše škole uključili se u natjecanje Dabar koje se održavalo od 8. do 12.studenoga. Vjerujem da i sam broj natjecatelja (60 učenika iz naše škole) dovoljno govori o tome koliko je ovo natjecanje bilo izazovno! Ponosni smo na sve učenike koji su sudjelovali na natjecanju, i naravno, na njihove mentorice: Henrietu Herjavec Rubčić, Martinu Obad i Vjeru Barbir Alavanju. Nadamo se da su zadaci bili dovoljno zanimljivi i da će naši učenici i sljedeće godine s veseljem pristupiti rješavanju ovog izazova.

Na poveznici Rezultati nalazi se popis svih učenika naše Škole koji su sudjelovali na ovogodišnjem natjecanju Dabar - ukupno 95 učenika. Od toga je 11 učenika među 10% najboljih u Hrvatskoj! To su sljedeći učenici: Nora Brozinić, David Meić, Nuša Josipović, Aleta Vitez, Franko Vočanec, Toma Bodrožić, Lena Višnjić, Aron Kulenović, Antonio Biankini, Magda Vočanec i Sven Todorović. Čestitamo svim sudionicima natjecanja Dabar 2021, a posebno onima koji su ove godine po prvi puta sudjelovali na ovom natjecanju i istaknuli se rezultatom! 


[OPŠIRNIJE]DA SE NE ZABORAVI!
Zoran Čorkalo / datum: 19. 11. 2021. 10:50

  

Naši su učenici i ove godine obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećnja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Učenici razredne nastave obilježili su taj dan na satovima razredne zajednice kao i na nastavi povezujući temu obilježavanja s različitim nastavnim sadržajima. Učenici predmetne nastave pogledali su kratak film o Vukovaru, a svi su poslušali radijsku emisiju koju su napravili članovi Radija 23a. Radijsku emisiju možete poslušati klikom na poveznicu Vukovar. Tijekom jutra svi čenici naše škole silazili su po rasporedu na školsko dvorište gdje su u počast i zahvalu žrtvama zapalili lampaše.

Učenici 4. a razreda za tu su prigodu pripremili i jednu virtualnu izložbu na temu Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Izložbu možete pogledati preko poveznice IZLOŽBA.


[OPŠIRNIJE]SUDOKU NATJECANJE U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 19. 11. 2021. 09:23

 

U organizaciji Hrvatske Mense uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje 25. listopada po prvi put održano je natjecanje u rješavanju Sudokua na školskoj razini. U našoj školi prijavilo se 25 učenika u kategoriji kadeti (od 5. do 8. razreda). Borba za regionalno natjecanje trajala je 60 minuta. Rješavalo se u napetoj tišini do samoga kraja. Nije bilo jednostavno i jedva smo čekali rezultate. U cijeloj Hrvatskoj prijavilo se više od 5000 učenika. Učenici 7. b razreda Magda Vočanec i Nikola Dimić plasirali su se na regionalno natjecanje.

13. studenog u četiri najveća hrvatska grada najbolji su zastupali svoje škole. Nikola nam nažalost nije mogao prisustvovati natjecanju. Magda je vrijedno i strpljivo u skoro puna tri sata, uz kratke pauze, zastupala našu školu. Bila je šesnaesta od sto dvadeset i dvoje učenika iz regije Zagreb. Velike čestitke Magdi! Jako smo ponosni na njezin uspjeh.

Nadamo se da će ovaj uspjeh potaknuti sve one koji vole rješavati Sudoku da se sljedeće godine prijave na natjecanje i pokušaju dostići, ako ne i prestići Magdin uspjeh.


[OPŠIRNIJE]NAŠE UČITELJICE NA CARNET USERES CONFERENCES 2021. - NOVE PRILIKE!
Zoran Čorkalo / datum: 19. 11. 2021. 09:13
Ovogodišnji CUC 2021 okupio je  čitav niz stručnjaka na raznim područjima pa su osim profesora, nastavnika i ravnatelja škola, konferenciji nazočili i znanstvenici, sistemski inženjeri CARNET-a te stručnjaci iz ICT-a.
Izuzetno smo ponosni što su kroz svoja interaktivna izlaganja uz primjere dobre prakse predavačice bile naše učiteljice: učiteljica mentorica Henrieta Herjavec Rubčić, učiteljica Natalia Rogoznica Nađ i prof. informatike Vjera Barbir Alavanja. 
Učiteljice Henrieta i Natalia pezentirale su u kategoriji Održivi razvoj - tehnika u službi zelene škole s temom Zeleni i održivi razvoj u osnovnoj školi primjerima dobre prakse, a učiteljica Vjera u kategoriji Tehnologija na rubu obrazovanja s temom Mi p(r)oučavamo AI, a vi? i u kategoriji Hibridno i fleksibilno obrazovanje s temom Khan Academy- izazov ili novo normalno?
S održivim razvojem u našoj školi započelo se 2016. u suradnji sa SDNDH sudjelovali smo u kampanji snimanja i predstavljanja 17 globalnih ciljeva, snimili smo 17 videa s poznatim osobama.
 Na konferenciji je za uvod prikazan 9. cilj koji je snimljen s Matom Rimcem i našom učenicom Loreien Naumovski.
POGLEDAJTE VIDEO https://youtu.be/Y0LASdEnujI
Školska e-knjiga nastala je u Erasmus+ M-Learning projektu koja je bila prezentirana na konferenciji te je time ujedno na taj način izvršena diseminacija projekta.
https://read.bookcreator.com/YUbfAHqLWgdvz1gMwWyGfvO1Izs1/a44Y2NLGQeOgfVvGYtQPFA?fbclid=IwAR3GSZYKW0jpldH97PEUp4PJH9frF3I7VHEs7ilD8fHaeQd_CZhBSftnmr0 
Na konferenciji pod nazivom NOVE PRILIKE! naše su učiteljice dobile puno novih znanja, ideja i novih prilika za napredak naše škole.
#CarnetUsersConferences

[OPŠIRNIJE]TEACHERS TESTING PANEL 2021 U BRUXELLESU
Zoran Čorkalo / datum: 19. 11. 2021. 08:00
Od 8. do 9. studenog u Bruxellesu održan je godišnji sastanak pod nazivom Teachers’ Testing Panel na kojem sudjeluju po dva nastavnika iz svake od zemalja članica Europske unije. Ovaj sastanak, 6. po redu, poseban je zato što je po prvi puta održan u hibridnom obliku, dio nastavnika sudjelovao je uživo, a dio njih pratio je događanja putem internetske veze. Uživo je na sastanku već šestu godinu kao predstavnica Hrvatske za osnovne škole sudjelovala naša učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić.
U dva dana predstavnici Europske komisije su s nastavnicima testirali svoje ideje za aktivnosti putem kojih se promovira rad Europske unije koje su trenutno u pripremi. Radni materijali koji se razvijaju na ovaj način dostupni su na stranicama Europske unije pod nazivom Kutak za učenje i mogu se koristiti za edukaciju učenika kao ravnopravnih europskih građana. Predstavljeni su smjerovi u kojima idu daljnja nastojanja u radu EU – održivi razvoj i podizanje svijesti o očuvanju okoliša i izlazak iz krize uzrokovane pandemijom Covid-19 s naglaskom na ulogu koju mladi imaju u tim procesima. Naši će učenici imati priliku raditi na novim materijalima, učiti iz nove slikovnice  i radne bilježnice u kojoj je glavni lik mala krijesnica Yooki.
Malo je reći da je kontakt s kolegama iz ostalih europskih zemalja neprocjenjiv, posebice za razmjenu iskustava i primjera dobre prakse te razvijanja veza i kontakata na budućim Erasmus+, eTwinning projektima i ostalim suradnjama s Europskom komisijom.

[OPŠIRNIJE]RADIO IMA IME - RADIO 23a
Zoran Čorkalo / datum: 16. 11. 2021. 10:10

Od više desetaka prijedloga imena za naš školski radio, odabrano je ime koje je osmislila učenica 5. b razreda Leticia Ana Jagatić.
 
Radio 23a
 
bit će radio učenika naše škole.
Obavještavat ćemo vas o događanjima u školi, pozivati vas u goste da se bolje upoznamo i puštati glazbu koju su učenici odabrali.

Klikom na logo radija možete pristupiti mrežnoj stranici radija i emitiranim sadržajima!

[OPŠIRNIJE]UVOĐENJE COVID POTVRDA I OBAVEZNOG TESTIRANJA
Zoran Čorkalo / datum: 14. 11. 2021. 08:32

Od utorka, 16. studenoga stupa na snagu Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obaveznog testiranja koja se odnosi i na škole. Svi su djelatnici škole upoznati s odredbama Odluke i u skladu s njima će se od utorka i postupati. 

Jedan dio Odluke, točnije V., VI. i IX. članak, odnose se i na sve osobe koje dolaze u školu po bilo kojoj osnovi, što znači i na roditelje. Prema tim člancima sve osobe koje dolaze u školu imaju obvezu predočavanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog dokaza o preboljenju, odnosno testiranju.

U IX. članku navode se i situacije u kojima se Odluka ne primjenjuje, između kojih je i ona u kojoj se navodi da se Odluka ne primjenjuje na osobe koje dovode učenika u školu. To se kao i do donošenja Odluke odnosi na roditelje učenika prvih razreda koji još uvijek mogu dopratiti dijete (do kata i hodnika u kojemu se nalazi učionica) u ponedjeljak i doći po njega (školsku torbu i ostalo) u petak.  

 

Do cjelovite Odluke možete doći preko poveznice Odluka


[OPŠIRNIJE]DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA
Zoran Čorkalo / datum: 14. 11. 2021. 07:19

  

U četvrtak, 18. studenoga obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Taj je dan državni praznik i nema nastave. Nenastavni dan bit će i u petak, 19. studenoga.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u našoj ćemo školi obilježiti u srijedu, 17. studenoga.

Svi će razredi obilježiti taj dan prigodnim sadržajima na nastavi i na satovima razrednika. Kao i do ovih godina bit će organizirano postavljanje lampaša na školskom igralištu.

Mole se učenici da za taj dan (srijedu, 17. 11.) pripreme lampaše i donesu ih u školu.


[OPŠIRNIJE]POKREĆEMO ŠKOLSKI RADIO
Zoran Čorkalo / datum: 8. 11. 2021. 08:27

Dragi učenici,
obavještavamo vas da će uskoro naša školska svakodnevica biti obogaćena glazbom i radijskim emisijama.Naš je radio tek u začetku i treba mu dati neko ime. Tko drugi može dati bolje ime radiju nego njegovi učenici?
Molimo sve učenike da se u tjednu od 8. do 12. studenog uključe u izbor imena našega školskoga radija.
Svoj prijedlog imena možete predati razrednicima, ubaciti u kutiju u predvorju škole ili napisati do srijede, 10. studenog putem poveznice: https://forms.gle/9DMHvAqz35cdh6LT9
Važno je da se uz predloženo ime radija i potpišete.
Veselimo se glazbenim i raspjevanim idejama i radijskim počecima u školi.
Vaši učitelji: Ivan Igić, Nena Anić i Marcela Boban


 


[OPŠIRNIJE]NOVE UPUTE HZJZ-a
Zoran Čorkalo / datum: 6. 11. 2021. 09:53

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 5. studenoga nove Upute za sprječavanje i suzbijanje bolesti COVID-19. Cjelovite Upute možete pročitati klikom na poveznicu UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19. Upute se većinom odnose na nošenje zaštitnih maski koje će od ponedjeljka biti obavezne i za učenike od 1. do 4. razreda, i to kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).


[OPŠIRNIJE]NASTAVA OD 8. 11. PO A-MODELU
Zoran Čorkalo / datum: 4. 11. 2021. 14:24

Danas je Gradski ured za obrazovanje uputio školama odluku o održavanju nastave od ponedjeljka, 8. studenoga. Nastava će se, kako je navedeno u obavijesti, od 8. studenoga održavati prema modelu A, odnosno uživo.

Prema tome, dragi učenici, nakon jesenskoga odmora i dva dana nastave na daljinu, u ponedjeljak se vidimo u školi. Nadam se odmorni, spremni za nastavak nastave uživo i u punom sastavu.


[OPŠIRNIJE]NASTAVA NA DALJINU
Zoran Čorkalo / datum: 28. 10. 2021. 19:39

Danas je Gradski ured za obrazovanje uputio školama odluku o održavanju nastave na daljinu 4. i 5. studenoga. Nastava na daljinu nadovezuje se na jesenski odmor učenika koji traje od subote, 30. listopada do 3. studenoga. Prema tome, nakon jesenskoga odmora i nastave na daljinu, naši bi učenici trebali sjesti u školske klupe u ponedjeljak, 8. studenoga

Nastava na daljinu za učenike predmetne nastave (od 5. do 8. razreda) održat će se prema uobičajenom rasporedu sati u realnom vremenu preko aplikacije Teams. Nastava na daljinu preko aplikacije Teams održat će se i za učenike trećih i četvrtih razreda. U prvim i drugim razredima nastava na daljinu održavat će se na do sada uhodane načine.

Svima želim ugodan odmor i da se svi zdravi i veseli vratimo u školu!


[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI NA KROSU
Zoran Čorkalo / datum: 24. 10. 2021. 09:40

 

U zdravom tijelu, zdrav duh! - krilatica je koja nije strana našim učenicima. Posljednja aktivnost koja to potvrđuje sudjelovanje je učenika naše škole na Prvenstvu grada Zagreba u krosu. Natjecanje je održano 21. listopada na jezeru Bundek, a naše je učenike okupio i pratio prof. Tjelesne i zdravstvene kulture Robin Rašperger. Učenici su nastupili u tri kategorije: dječaci od 4. do 6. razreda (Petar Anadolac, Niki Šaka i Andrija Šantek), dječaci 7. i 8. razreda (Renato Ćepulić Petković, Maro Markota, Natko Stjepan Ruždjak, Lovro Šantek i Bartol Majerski) i djevojčice 7. i 8. razreda (Ursula Pavić, Ozana Radić, Magda Vočanec i Vanja Višnjić). Čestitamo našim trkačima i njihovom voditelju prof. Robinu!


[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI NA SMOTRI HRVATSKOG ŠKOLSKOG FILMA
Zoran Čorkalo / datum: 19. 10. 2021. 20:18

Ponosni smo na još jedan uspjeh naših učenika. U užu konkurenciju Smotre hrvatskog školskog filma ušla su čak dva naša filma. Radi se o filmu Regoč učenika sadašnjeg 5. a razreda pod mentorstvom učiteljice Henriete Herjavec Rubčić i o filmu Muke lopovske struke učenice 5. b razreda Irme Kušan pod mentorstvom učiteljice Sanele Škevin. Državno povjerenstvo Smotre hrvatskoga školskog filma odabralo je od 88 pristiglih filmova 48 filmova koji će biti prikazani na državnoj smotri. Smotra filmskog stvaralaštva održat će se u Kinu Tuškanac u Zagrebu od 26. do 28. listopada 2021. godine. Čestitamo učenicima i mentoricama! Filmove možete pogledati klikom na poveznice:
                         REGOČ           MUKE LOPOVSKE STRUKE


[OPŠIRNIJE]PETAŠI U ZOOLOŠKOM VRTU
Zoran Čorkalo / datum: 18. 10. 2021. 17:21

 

 

U utorak, 12. listopada učenici petih razreda posjetili su Zoološki vrta grada Zagreba u pratnji svojih razrednica Zrinke Škarice i Ivane Buljan te profesorice Katarine Turčinov. Uz obilazak samog zoološkog vrta učenici su sudjelovali i na edukacijskoj radionici Poseban kao životinja. Voditeljica radionice Martina na zanimljiv je način djecu uvela u raznolik svijet životinja, ispričala im mnoge zanimljivosti o životinjama i više puta naglasila ulogu zooloških vrtova u suvremenom društvu. Najzanimljiviji dio radionice zasigurno je bio trenutak kada su djeca mogla dodirnuti mliječnu zmiju. Kako je to izgledalo najbolje opisuju priložene slike.


[OPŠIRNIJE]DANI ERASMUSA U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 17. 10. 2021. 18:26

  

   

   

I ove smo godine od 14. do 15. listopada obilježili Dane Erasmusa. Ponosni smo što su u našoj školi aktivna čak tri Erasmus+ KA2 projekta. Obilježavanjem Dana Erasmusa diseminirali smo važne odrednice naših projekata koje smo posvetili Međunarodnoj godini voća i povrća te Danu zahvalnosti za plodove zemlje, stoga smo događaj nazvali DIGITAL ERASMUS VERTUMNUS (CIBUS ET AQUA). Pripremili smo zanimljive i raznovrsne aktivnosti koje su se mogle pratiti i putem Facebook Livea. Obilježavanje je otvoreno izložbom učeničkih likovnih radova nastalih po uzoru na Giuseppea Arcimbolda i njegova poznatog djela Vertumnus iz 1591. godine i modnom revijom rimskih kostima uz glazbu Sott'er cielo de Roma. Učenici su mogli sudjelovati u izradi brošura, kvizova, listića, plakata, stripova i video uradaka putem digitalnih alata: Book Creatora, Padleta, Canva, Geniallyja, Thinglinka, Wordwalla i TonyToola. Istraživali su o čaju, njegovu podrijetlu i ljekovitosti i o udjelu vode u voću i povrću. Ispitivali su mogu li grožđice zaplesati u vodi, kako se ponaša naranča u vodi s korom i bez kore i kada jaje pluta, a kada tone u vodi. Napravili su zdrave napitke i palačinke od voća te degustirali ukusne čajeve čitajući razne enciklopedije na znanstvenoj čajanki.

Više o svim događajima možete pogledati na našoj Facebook stranici.


[OPŠIRNIJE]DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Zoran Čorkalo / datum: 16. 10. 2021. 09:12

 

Tijekom mjeseca listopada u našoj se školi održava niz aktivnosti kojima obilježavamo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Tako su 15. listopada naši učenici, predstavnici mađarskih, drugih, trećih i šestih razreda, i u pratnji vjeroučiteljica Ive Dorić i Marine Krušlin Ajman odnijeli kruh na blagoslov. U crkvi svetoga Marka dočekao ih je župnik Magdić koji je blagoslovio kruh, a naši su učenici izrekli prigodnu recitaciju. 


[OPŠIRNIJE]IZLOŽBA GLJIVA U STUDENTSKOM CENTRU
Zoran Čorkalo / datum: 15. 10. 2021. 16:27

 

8. listopada trinaest je naših učenika predmetne nastave u pratnji učitelja: Ivane Buljan, prof. kemije i biologije, Marine Krušlin Ajman, vjeroučiteljice,  i Dubravka Furlana, prof. klasičnih jezika, posjetilo 43. tradicionalnu izložbu gljiva koju je postavilo najstarije hrvatsko Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić. Po dolasku u Studentski centar, učitelj Dubravko Furlan, koji je ujedno detrminator gljiva Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza i spomenutog Društva, proveo je učenike i kolegice kroz izložbu te ih upoznao s najotrovnijim i najukusnijim gljivama. Sudjelovanje u gljivarskim izletima koje organizira naš prof. Furlan potaknulo je učenike na berbu gljiva koje donose profesoru na determinaciju. Izložba je povezala biologiju i latinski jezik na kojem je napisano znanstveno nazivlje gljiva.


[OPŠIRNIJE]PRVA MOBILNOST U ERASMUSOVU PROJEKTU M-LEARNING
Zoran Čorkalo / datum: 14. 10. 2021. 19:17


Naše su se učiteljice Henrieta Herjavec Rubčić, Darija Odorčić Matijević i Martina Obad vratile sa svoje prve Erasmus+ mobilnosti koja se u projektu M-Learning održala u turskom gradu Karamanu. Cilj prve mobilnosti bio je upoznavanje partnera i partnerskih škola te dogovor oko budućih aktivnosti i posjeta školama. Osim naših učiteljica na mobilnosti je sudjelovalo po troje učitelja iz Španjolske, Njemačke, Francuske i domaćina iz Turske. Partneri iz Švedske su ovaj susret pratili online. Mobilnost je obilovala raznim aktivnostima. Naše su učiteljice posjetile brojne lokacije na kojima su imali digitalne zadatke. koje su rješavale putem različitih digitalnih alata. Posjetile su najstarije neolitsko nalazište Çatal Höyük koje je 2012. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji. Çatal Höyük arheološki je lokalitet neolitičkog naselja u južnoj Anatoliji. Učitelji su pomoću pametnih telefona ili tableta na terenu fotografirali nalazište te su izradili digitalne zadatke za svoje učenike koje će u svojim školama upotrijebiti na nastavi. Posjetili su i najveći tropskoj muzej leptira u Europi te su izradili digitalne crteže i od njih izradili digitalne puzzle. Manazan, stari grad u stijenama, podjednako je fascinantan kao i Kapadocya koju su učitelji imali priliku upoznati iz balona i proučavajući nastanak tih prirodnih ljepota. Svoje su radove prezentirali video uradcima. Svoju su mobilnost započele i završile posjetom Istanbula te tamo također posjetile sve važnije znamenitosti. U partnerskoj školi u Karamanu dočekali su ih učitelji, ravnatelj škole i učenici koji su im pripremili program dobrodošlice uz turski čaj i kavu te sitne domaće delicije. Otpjevali su pjesme na  partnerskim jezicima, izradili zastavice i projekcije naših gradiva. Učitelji su imali priliku izraditi svoja imena i nazive škola, kaligrafijom ili krasopisom te posebnim stilom i tehnikom oslikavanja. Uokvirene slike su poklon turske škole partnerima u projektu. Učiteljica Henrieta imala je priliku prezentirati aplikaciju ClassDojo te pokazati primjere dobre prakse u ovoj aplikaciji, a koristi ju već četvrtu godinu sa svojim učenicima i roditeljima. Na kraju je dogovorena i sljedeća mobilnost u Švedskoj u sveučilišnom gradu Uppsali. Na mobilnost odlazi dvoje učitelja i četiri učenika iz svake partnerske škole. Veselimo se novim informacijama, iskustvima te znanjima koje će nam naše učiteljice uskoro prezentirati.


[OPŠIRNIJE]SVEMIRSKI PROGRAM U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 9. 10. 2021. 08:46

  

Naša škola i Zaklada Lady Rocket iz SAD-a pokrenule su partnerski projekt „Croatia Space Inspiration Program – CroSIP“. Program je kreiran s ciljem razvoja edukativnih aktivnosti koje bi inspirirale učenike diljem svijeta da se od rane dobi približe znanju o svemiru, ovaj NASA JPL certificirani program, koji učenicima pruža praktičnu edukaciju, započeo je 6. listopada 2021. te će trajati dva mjeseca kroz listopad i studeni. 

Cilj projekta je upoznati djecu sa svemirom i STEM područjem kroz modificirani NASA JPL (NASA Jet Propulsion Laboratory) program koji uključuje aktivnosti usmjerene na svemir i Mars koje će se provesti putem radionica i eksperimenata namijenjenih osnovnoškolcima. Prvi puta u Hrvatskoj provode se radionice temeljene na NASA JPL programu i u suradnji Zaklade Lady Rocket. Tijekom programa razredi iz zemalja sudionica se povezuju, razmjenjuju svoje rezultate i uče komunicirati s učenicima diljem svijeta, dijeleći njihove interese i strast prema svemiru.


[OPŠIRNIJE]HUMANITARNA AKCIJA
Zoran Čorkalo / datum: 9. 10. 2021. 07:46

Dragi učenici, poštovani roditelji, bliži se zima i hladnoća se polako uvlači u naše domove. Pomozimo onima koji ne mogu zagrijati svoje domove jer ih nemaju. Povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje i Dana beskućnika organiziramo prikupljanje namirnica i tople odjeće počevši od 11. listopada, a akcija prikupljanja trajat će do 22. listopada. Prikupljat ćemo tjesteninu, rižu, brašno, ulje, začine i druge trajne namirnice kao i toplu odjeću za zimu: jakne, čarape, rukavice, kape, šalove i sl. Naša će donacija biti usmjerena prema Udruzi beskućnika Fajter i Pučkoj kuhinji sestara Milosrdnica u Frankopanskoj u kojoj se svakodnevno pripremaju obroci za beskućnike grada Zagreba. Sabirno mjesto za sve donacije bit će u našoj blagovaonici gdje biti označeno mjesto za odlaganje posebno namirnica, a posebno odjeće. 


[OPŠIRNIJE]UČENICI UČITELJIMA
Zoran Čorkalo / datum: 6. 10. 2021. 11:22

Učenica 5. a razreda Azra Vrbanić u ime je svih učenika naše škole učiteljima čestitala njihov dan. Stvarno se jako potrudila i za tu je prigodu napravila jednu lijepu čestitku. Puno joj hvala na tome! Čestitku možete pogledati pod poveznicom ČESTITIKA ZA DAN UČITELJA.

 


[OPŠIRNIJE]OPET MEĐU NAJBOLJIMA!
Zoran Čorkalo / datum: 4. 10. 2021. 11:05

Treću godinu zaredom naši su učitelji odabrani među najuspješnije odgojno-obrazovne radnike.

2019. godine odabrana je učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić, a 2020. godine učiteljica Sanela Škevin.

Ove godine imamo čak dvoje učitelja među 511 najboljih u cijeloj Hrvatskoj – učiteljicu Informatike Vjeru Barbir Alavanju i učitelja Ivana Igića. Iskreno im čestitamo!

Svi smo jako ponosni na uspjehe naših učitelja. Njihov je uspjeh i uspjeh cijele škole.

Svečano proglašenje održat će se na Dan učitelja 5. listopada, a nagrađene će učitelje posebno pozdraviti i pohvaliti ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ovom prigodom svim učiteljima naše škola čestitam Dan učitelja!

 


[OPŠIRNIJE]NOVE UPUTE HZJZ-a
Zoran Čorkalo / datum: 1. 10. 2021. 07:45

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 30. rujna nove Preporuke i upute koje se odnose na postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene

Posebnu je pozornost potrebno obratiti na sljedeće (citat iz Postupanja):

Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti pa i kada se primarno ne sumnja na COVID-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja COVID-19 što je najranije 10 dana od početka bolesti.

Molim roditelje da budu oprezni u slučaju pojave navedenih simptoma i da se u slučaju nejasnoća oko postupanja obrate liječniku obiteljske medicine, odnosno našoj školskoj liječnici.

U novim se preporukama nalazi i važna uputa za duljinu trajanja samoizolacije (citat iz Postupanja):

Bliski kontakti* podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Navedena uputa odnosi se i na učenike kojima je mjera samoizolacije već izrečena. Njima se mjera samoizolacije skraćuje s 14 na 10 dana tako da se naši neki učenici na nastavu u školu mogu vratiti 4 dana ranije.


[OPŠIRNIJE]
[OPŠIRNIJE]4. B NA TERENSKOJ NASTAVI
Zoran Čorkalo / datum: 27. 9. 2021. 17:41

  

  

Nedaleko od Zagreba smjestilo se kreativno i zabavno Obiteljsko- poljoprivredno gospodarstvo Brcko. Naš 4. b razred kraj radnoga tjedna odlučio je provesti na otvorenom uz zelenilo, a i vrijeme im je bilo naklonjeno. Dolaskom na OPG Brcko, stvari su ostavili u kombiju te se popeli na prikolicu traktora na kojoj je uslijedila zabavna vožnja ispunjena raznim zadatcima - skupljali su smeće, brali hranu za kozice te kosili travu. Dolaskom na OPG nahranili su i pomazili kozice, češljali konje i naučili kako se ispravno brinuti za njih. U pauzama bilo je tu trčanja, trampoliranja i spuštanja na autićima te smijeha tijekom spuštanja ziplineom. Gotovo svi su se okušali u jahanju, a svojom hrabrošću na jahanje su potaknuli učiteljice Nataliju i Nenu te asistenticu Martinu. Dan su završili pizzom, trčanjem oko jezera i branjem rogoza koji su tijekom vožnje na prikolici ispuštali u zrak. 


[OPŠIRNIJE]ČETVRTAŠI U ŠKOLI U PRIRODI
Zoran Čorkalo / datum: 23. 9. 2021. 10:26

Naš je 3. m, 4. a i 4. m razred sudjelovao u programu škole u prirodi u Novom Vinodolskom. Nakratko su u Astronomskom centru Rijeka i Planetariju sletjeli na Mjesec i prošli kroz zvjezdanu prašinu među planetima u našem Sunčevom sustavu. Otplovili su do Biserujke, posjetili špilju i vratili se u daleku prošlost. Muzej i galerija Novog Vinodolskog postali su riznica velikog opsega znanja i mnoštva ideja, a tu su bile i radionice u arboretumu, a postali su i mali istraživači Jadrana.
Navečer bi se zabavljali u disku, animacijskim igrama i druženju, a sve uz poštivanje epidemioloških mjera. U četiri je dana tu bilo puno zabave, igre i učenja, a ne zaboravimo i kupanje u moru.


[OPŠIRNIJE]PRVAŠIĆI U ETNOGRAFSKOM
Zoran Čorkalo / datum: 19. 9. 2021. 21:45
 
Kako smo se igrali nekad i čime se igramo danas, otkrila nam je  izložba u Etnografskom muzeju pod nazivom Igračke - djetinjstvo zauvijek. Izložbu su posjetili naši učenici prvih razreda 16. rujna.
Novi projekt Etnografskog muzeja obuhvaća 11 izložbi, a središnja istoimena izložba na edukativan, djeci privlačan i prilagođen način približila je  tradicijske, umjetničke i tvorničke dječje igračke nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas, kao i od uglednih hrvatskih umjetnika koji su radili za poznate strane naručitelje i muzeje.
Naši su se prvašići oduševili s najstarijim, drvenim  igračkama te su s divljenjem slušali o nastanku i načinima njihove izrade. Jako im se svidio animirani film o poznatom profesoru Baltazaru. O njemu će još puno učiti u školi (jako smo sretni jer se ispred naše škole  nalazi i umjetnička instalacija  umjetnika Behzada Khosravija Noorija Profesor Baltazar i spomenik nevidljivom građaninu. Na kraju su naši prvašići razgovarali o svojim najdražim  igračkama i sudjelovali u igri šumska olimpijada. Cilj je bio odglumiti zadanu životinju i sigurno stići do cilja. 
Zaključili smo da su svi  u ovoj igri pobjednici jer su prvenstveno odlučili sudjelovati i igrati se. Bio je to predivan dan za igru u muzeju.

[OPŠIRNIJE]PREHRANA U ŠKOLSKOJ KUHINJI
Zoran Čorkalo / datum: 10. 9. 2021. 15:23

Nova plinska instalacija u našoj školi još nije završena. Unatoč rokovima i zamolbama, naša će kuhinja i drugi tjedan raditi samo na struju, odnosno hrana će se isključivo pripremati u pećnicama. Prema tome je prilagođen i naš jelovnik za sljedeći tjedan. Nadam se da će našim požurnicama uskoro biti udovoljeno i da ćemo se uskoro vratiti uobičajenim jelovnicima.


[OPŠIRNIJE]NASTAVA RUSKOGA JEZIKA I KULTURE PO MODELU C
Zoran Čorkalo / datum: 7. 9. 2021. 11:00

U našoj će se školi i ove školske godine održavati nastava RUSKOGA JEZIKA I KULTURE PO MODELU C. Za naše učenike nastava počinje u utorak, 14. rujna 2021. godine.


[OPŠIRNIJE]PREHRANA U ŠKOLSKOJ KUHINJI
Zoran Čorkalo / datum: 3. 9. 2021. 17:26

Prvi će dan nastave učenici (roditelji) dobiti ugovore za prehranu za 2021./2022. školsku godinu. Uvjet za potpisivanje novoga ugovora bit će nepostojanje dugovanja iz protekle školske godine, a krajnji rok za podmirenje bit će 13. rujna. Roditelji se o stanju duga mogu informirati pozivom na broj telefona 4854 186 (br. 3 za računovodstvo). Bez obzira na dugovanje prvi će tjedan svi učenici, odnosno svi oni koji bi u novoj školskoj godini htjeli sklopiti novi ugovor, moći koristiti prehranu u školskoj kuhinji.

Prehrana će u punom obimu (doručak, ručak, užina) biti organizirana od utorka. Jelovnik za prvi tjedan bit će ponešto drugačiji od dosadašnjih, a razlog tome su radovi na plinskoj instalaciji. Naime, od ove godine naša škola prelazi na plinsko grijanje. Radovi oko uvođenja plina još traju i bit će završeni do kraja prvoga tjedna nastave što znači da je i naša kuhinja bez plina. Informaciju o završetku radova dobio sam tek početkom rujna do kada su radovi trebali biti završeni. Prema tome u prvom će tjednu biti nešto više obroka iz pećnice, nešto više gotovih i polugotovih jela, odnosno jela koja ne zahtijevaju upotrebu plinskih kuhala.


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE
Zoran Čorkalo / datum: 3. 9. 2021. 14:56

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Pred nama je nova nastavna godina s novim izazovima. Organizacija nastave usklađena je s preporukama MZO i HZJZ i osmišljena na način da istovremeno osigura kvalitetan odgojno-obrazovni rad, ali i preporuke za očuvanje zdravlja i sigurnosti.

Jedan dokument odnosi se na organizaciju nastave u sljedećem periodu, a drugi na organizaciju prvoga dana nastave za sve razrede. Moguće nedorečenosti i dodatna pitanja bit će iskomunicirani s razrednicima pojedinih razreda, a uvijek je moguće dodatno se informirati telefonom na broj: 4854 186 ili mailom na e-adresu: zoran.corkalo@skole.hr.

Svima želim sretan povratak u školu! 

UPUTE ZA PROVEDBU NASTAVE

ORGANIZACIJA PRVOG DANA NASTAVE 

Učiteljice prvih razreda

1. A: Sanela Škevin i Nediljka Anić

1. B: Henrieta Herjavec Rubčić i Mirna Golenko

1. M: Hajnalka Draganić, Željka Barković, Katalin Urkom Lorencz


[OPŠIRNIJE]MODELI I PREPORUKE ZA RAD U ŠKOLAMA
Zoran Čorkalo / datum: 3. 9. 2021. 14:16

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je 31. kolovoza dokument pod nazivom Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022. u kojemu se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama. 

Dokument se nadovezuje na mjere koje su razrađene u dokumentu HZJZ-a Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. od 26. kolovoza 2021.

Uputama je naglasak stavljen na zdravstveno-epidemiološku komponentu, a u dokumentu Modeli i preporuke na odgojno-obrazovno (pedagošku). Riječ je o dokumentima koji se međusobno nadopunjuju te je za cjelovitost informacija nužno upoznati se sa sadržajem obaju dokumenata.


[OPŠIRNIJE]VAŽNE INFORMACIJE ZA POČETAK NASTAVNE GODINE
Zoran Čorkalo / datum: 25. 8. 2021. 08:11

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Pred nama je još jedna školska godina. Nadam se da ste se odmorili i da ste spremni za nove izazove. Unatoč nepovoljnim okolnostima kojima smo svjedočili u protekle gotovo dvije godine, u našoj se školi dogodilo puno dobrih i pozitivnih stvari. Prilika za nabrajanje bit će kad budemo obilježavali 60. godišnjicu škole koja se planira pred kraj 1. polugodišta. U ovom smo trenutku okrenuti planiranju još jedne izazovne i nepredvidljive školske godine pri čemu ćemo svakako trebati međusobnu podršku i razumijevanje.

Veselim se ponovnom susretu sa svim učenicima, roditeljima i djelatnicima škole. Posebno pozdravljam naše prvašiće i njhove roditelje! Vjerujem da svi dijelimo uzbuđenje prvog polaska u školu. Na sastanku stručne službe Škole, učiteljica prvih razreda i ravnatelja dogovoreno je da se sastanak za roditelje budućih prvašića neće održati prije početka nastavne godine već da će sve potrebne informacije roditelji i učenici dobiti prvi nastavni dan, u ponedjeljak, 6. rujna.

Od sljedeće školske godine imamo povećanje broja razrednih odjeljenja u predmetnoj nastavi tako da ćemo imati dva PETA, dva ŠESTA, dva SEDMA i dva OSMA razreda. Razrednica budućem 5. a razredu bit će prof. biologije i kemije Ivana Buljan, a razrednica budućem 5. b razredu bit će prof. povijesti Zrinka Škarica. Dosadašnji jedan 7. razred podijeljen je na dva razredna odjeljenja tako da ćemo imati 8. a i 8. b razred. 8. a razredu razrednica će biti prof. engleskoga jezika Anita Vidović, a 8. b razredu razrednica će biti prof. biologije i kemije Iva Krajačić Sokol.

Točan raspored prvoga dana za sve razrede nalazi na na poveznici PRVI DAN NASTAVE

Molim roditelje koji još nisu podmirili dugovanja za školsku kuhinju i produženi boravak da to svakako naprave prije potpisivanja ugovora za novu školsku godinu. 


[OPŠIRNIJE]UDŽBENICI ZA 2021./2022. ŠKOLSKU GODINU
Zoran Čorkalo / datum: 22. 7. 2021. 13:06

Sve će naše učenike i u novoj školskoj godini prvi dan nastave dočekati udžbenici. Jedan se dio udžbenika nasljeđuje od prethodnih generacija učenika, a drugi će dio biti novi udžbenici koji su već naručeni prema odbiru naših učitelja. Većina radnih materijala također je naručena, a jedan manji dio naručivat će se posebno početkom rujna u dogovoru s pojedinim učiteljima razredne, odnosno predmetne nastave. Svaki razred ima poseban popis udžbenika kojemu roditelji i učenici mogu pristupiti preko poveznica: 

UDŽBENICI OD 1. DO 4. RAZREDA

UDŽBENICI OD 5. DO 8. RAZREDA

Naši budući prvašići podijeljenji su u dva prva razredna odjeljenja - 1. A i 1. B razredno odjeljenje. U kojemu su razredu i koji će ih učitelji/učiteljice voditi sljedeće četiri godine, roditelji mogu saznati upitom na adresu e-pošte: zoran.corkalo@skole.hr.


[OPŠIRNIJE]ISPRAĆAJ JOŠ JEDNE GENERACIJE OSMAŠA
Zoran Čorkalo / datum: 5. 7. 2021. 20:07

  

 


[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI NA DODJELI NAGRADA »GRIGOR VITEZ«
Zoran Čorkalo / datum: 5. 7. 2021. 19:29

  
U četvrtak, 1. srpnja naši su učenici Aleta Vitez, Jakov Švarc, Luna Rendulić i učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić u Muzeju za umjetnost i obrt imali posebno veselu i razigranu ulogu na dodjeli najstarije književne nagrade Grigor Vitez, nagrade za dječju književnost i ilustraciju. Režiju scenskog nastupa pripremila je dramska pedagoginja iz Centra za mlade Ribnjak Ksenija Rožman koja je uz stručnu pomoć naše učiteljice Henriete Herjavec Rubčić uvježbala naše učenike za današnju posebnu ulogu. Program je stihovima Vlade Gotovca otvorila glumica Dijana Vidušin.
Možda će nebo postati šarenije
Nego u svim bajkama
Možda djeca imaju najviše prava
Da govore o onome što je bilo
I o onome što će biti
Jer ona samo pjevaju
Kao anđeli sa svim vremenima pomiješani
Pjevati
A onda narasti i raditi
Slušajući djecu.
Uz igru lovice i male dječje rasprave o tome tko je od njih veće dijete i tko je od njih razumio što je glumica Dijana poručila stihovima Vlade Gotovca, djeca su najavila i poručila publici da poslušaju stihove Grigora Viteza Mi djeca sagradit ćemo grad. 
Posebno smo se razveselili vidjevši monociklista i žonglera, a  koji je na zanimljiv način nagrađenima dijelio biljke čuvarkuće gosp. Ratko Bokić, otac naše bivše učenice Pale Bokić, koji je i u jednoj našoj školskoj predstavi imao sličnu ulogu. Nakon razigranog scenskog nastupa uslijedila je svečana dodjela u kojoj su naši učenici najavljivali nagrađene, dodjeljujući im balone. Osim što su imali tu čast biti mali voditelji i glumci na prestižnoj dodjeli nagrada, imali su priliku upoznati mnoge poznate dječje pisce i dobiti na dar njihove prekrasne knjige koje su ove godine nagrađene. Posebno su se razveselili književniku Titu Bilopavloviću koji je primio posebno priznanje.
Zahvaljujemo Savezu društava Naša djeca Hrvatske na pozivu, povjerenju i višegodišnjoj suradnji.
O DODJELI NAGRADA VIŠE MOŽETE PROČITATI PREKO POVEZNICE 
DODJELA NAGRADA GRIGOR VITEZ

[OPŠIRNIJE]RASPORED PODJELE SVJEDODŽBI
Zoran Čorkalo / datum: 24. 6. 2021. 19:49

Svjedodžbe o završenim razredima 2020./2021. nastavne godine održat će se prema sljedećem rasporedu:

Podjela svjedodžbi za učenike 8. a razreda održat će se u ponedjeljak, 28. lipnja s početkom u 10.00 sati u školskoj blagovaonici. Na podjelu su pozvani svi učitelji koji su predavali ovoj generaciji osmaša, a podjeli mogu nazočiti i roditelji učenika uz obavezno pridržavanje epidemiolških mjera - dezinfekciju ruku prilikom ulaska u školu i nošenje zaštitne maske.


[OPŠIRNIJE]ZAHVALA ZA DONACIJU
Zoran Čorkalo / datum: 15. 6. 2021. 09:06

  

Učenici i učiteljice 1. b razreda naše škole ovim putem od sveg srca zahvaljuju tvrtkama Uprise d.o.o., Energocontrol Zagreb d.o.o. i našoj mami Idi Prester koji su nam omogućili pametnu ploču i projektor. Hvala vam što ste svojim uključivanjem pomogli da djeca unaprijede digitalne kompetencije i budu dodatno motivirani za učenje. Cijela je škola zahvalna što ste nam omogućili da obrazovanje naših učenika bude u skladu s izazovima budućnosti.


[OPŠIRNIJE]BRZI I PAMETNI
Zoran Čorkalo / datum: 10. 6. 2021. 08:40

  

Danas (u četvrtak, 10. lipnja) su učenici 1. a razreda zajedno sa svojim učiteljicama Katarinom Štrok i Vlatkom Bilić posjetili automobilistički događaj Pink Wing. Osim luksuznih automobila i električnih bicikala tvrtke Rimac, učenici su vidjeli automobile presretače te su s policajcima ponovili pravila ponašanja u prometu. Po povratku su posjetili Zrinjevac gdje su uživali u igrama na otvorenom.


[OPŠIRNIJE]BAJKOVITI IZLET U OGULIN
Zoran Čorkalo / datum: 9. 6. 2021. 17:03

 

U ponedjeljak, 7. lipnja 4. a razred sa svojom je učiteljicom Henrietom, a u pratnji učiteljice Natalije i asistentice Artemide, proveo bajkovit, oproštajni izlet u bajkovitom i mističnom Ogulinu. S obzirom da im je ova godina bila vrlo kreativna i uspješna, posebice pamtimo film o Regoču koji su snimili, odlučili su otići upravo u Ogulin kako bi saznali zašto je Ogulin bio mjesto Ivanine inspiracije za ta fantastična djela. Tako su posjetili Ivaninu kuću bajke koja na multimedijalan i interaktivan način slavi bajku i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Poslušali su priče koje je izvela poznata pripovjedačica bajki i turistička voditeljica Sabina Gvozdić. Gđa Sabina kazivala je legende i povijesne činjenice o Ogulinu, Kleku i Đulinu ponoru. U dvorištu Frankopanskog kaštela dočekala ih je i jedna vještica i div Regoč koji im je organizirao pravu utrku na metlama uz veliki vrisak i veselje. Svi su položili vožnju na metlama i dobili svoje vozačke dozvole. Prednjačile su u tome učiteljice Henrieta i Natalia. Učiteljica im je organizirala svečani ručak s tortom u Hotelu Frankopan, a vrijeme za igru i zabavu proveli su uz prekrasno jezero Sabljaci. Bio je to izlet koji je potvrdio Andersenovu izreku da je SAM ŽIVOT NAJLJEPŠA BAJKA.


[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI IGRAJU GIRI GAME
Zoran Čorkalo / datum: 4. 6. 2021. 08:40

  

Naš 4. a razred uz mentorstvo učiteljice Henriete Herjavec Rubčić, imao je priliku sudjelovati u testiranju i evaluaciji pripovjedne tehnike GIRI GAME igre. Ponosni smo na to jer je naš 4. a prvi i jedini razred u Republici Hrvatskoj koji je imao priliku isprobati ovu zabavnu pripovjednu igru. Igra se trenutno testira u SAD, Kanadi, Švicarskoj i Njemačkoj. Inicijalni prvi testovi rađeni su u sklopu radionica pisanja i pričanja priča književnice Jelene Pervan. Također su na igri radili i stručnjaci iz područja teorija igara, sportska sutkinja na Olimpijskim igrama i ostali suradnici iz različitih područja. 4. a posjetila  je i autorica Sanja Ljubičić koja se oduševila njihovim maštovitom  pričama koje nastaju kao trenutna improvizacija uz brzo i inteligentno snalaženje prilikom dodavanja karti ZEZALICA, a koje imaju funkciji omatanja pripremljene priče. U 45 minuta dobili smo 7 zanimljivih, smiješnih i maštovitih priča.


[OPŠIRNIJE]UPIS U 1. RAZRED
Zoran Čorkalo / datum: 2. 6. 2021. 09:26

POŠTOVANI RODITELJI, DRAGI UČENICI!

NAKON PROVEDENIH TESTIRANJA I RAZGOVORA S NAŠIM BUDUĆIM PRVAŠIĆIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA SLIJEDI UPIS U 1. RAZRED ZA 2021./2022. ŠKOLSKU GODINU.

NA UPIS ĆE RODITELJI MOĆI DOĆI 9., 10. I 11. LIPNJA U VREMENU OD 9.00 DO 15.00 SATI. UPIS ĆE BITI U PRIZEMLJU ŠKOLE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI GDJE ĆE RODITELJE I UČENIKE DOČEKATI DEŽURNI UČITELJ ILI UČITELJICA. DOK JE JEDAN RODITELJ NA UPISU, OSTALI ĆE RODITELJI PRIČEKATI U ŠKOLSKOM DVORIŠTU.

RODITELJI UČENIKA KOJI DOLAZE S DRUGIH UPISNIH PODRUČJA MORAJU PONIJETI OBRAZAC 5 KOJI ĆE DOBITI OD ŠKOLE U KOJOJ SU NAPRAVILI TESTIRANJE.

VESELIMO SE NAŠEM BUDUĆEM DRUŽENJU I SURADNJI!


[OPŠIRNIJE]DAN GRADA ZAGREBA
Zoran Čorkalo / datum: 2. 6. 2021. 08:28
Učenici 3. b razreda obilježili su Dan grada Zagreba nastavom na Strossmayerovu šetalištu. Zajedno sa svojom učiteljicom proveli su zabavno jutro na Gornjem gradu. 
Kako im je bilo, što su sve radili i naučili te jesu li znali značenje starozagrebačkih riječi pogledajte preko poveznice:
https://www.youtube.com/watch?v=mYKyoDySW68

[OPŠIRNIJE]TRADICIJA U SUSRETU S MODERNIM - MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
Zoran Čorkalo / datum: 1. 6. 2021. 20:16
 
Hvala našoj pobratimskoj Osnovnoj školi Antona Tomaža Linharta iz Radovljice na pozivu za sudjelovanje na konferenciji u Kranju. Organizator konferencije je Osnovna škola Franca Prešerna iz Kranja, a tema je Susret tradicionalnog i modernog. Konferencija ističe razne pristupe poučavanja, rad s pojedincima i skupinom, međunarodna razmjena iskustva, nastava na daljinu te primjeri dobre prakse. Naše učiteljice Henrieta Herjavec Rubčić i Natalia Rogoznica Nađ prezentirale su svoj rad digitalnim alatima tijekom nastave na daljinu, ali i predstavile alate koje i dalje svakodnevno koriste u nastavi. Na konferenciji su, uz naše učiteljice, sudjelovali predavači iz Slovenije, Finske, Rumunjske, Turske, Grčke, Srbije i mnogih drugih država.
Konferencije su ujedno dobra prilika za prezentaciju škole, školskog kurikula i Erasmosove projekte koje trenutno provodimo. Tako su učiteljice prezentirale aktivnosti iz M-Learning projekta (digitalni alati) i likovni natječaj na Padletu (Remake of Zeus), aktivnost iz projekta On the traces of the @ncient Europe.
 

[OPŠIRNIJE]SVEČANOST U BOTANIČKOM VRTU
Zoran Čorkalo / datum: 27. 5. 2021. 19:38

 

 

U utorak, 25. svibnja naša je škola organizirala pravu svečanost u Botaničkom vrtu. Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo veliki likovno-literarni natječaj Oaza vode i zelenila u okviru našeg Erasmus projekta Wonders of water in science and nature u suradnji s Botaničkim vrtom Biološkog odsjeka PMF-a. Naši vrijedni učitelji Andrea, Hajnalka, Kati, Nika, Vlatka, Iva, Ivan i Sanela postavili su izložbu, osmislili radionice u Botaničkom vrtu i s učenicima uvježbali kratak program otvorenja. Učenici su svirali, glumili, recitirali, bili voditelji. Nakon otvorenja uslijedila je radionica potrage za botaničkim blagom i mala likovna radionica. Došli su nam i gosti iz drugih škola diljem Hrvatske koji su pobijedili na natječaju. Tim učenicima uručene su nagrade za koje se pobrinula Školska knjiga i Turistička zajednica grada Zagreba. Na kraju su se učenici počastili slatkišima i vodom koju nam je donirala Jamnica. Našu malu svečanost uveličali su i članovi našeg žirija za odabir literarnih radova Lada Kanajet Šimić i Igor Matijašić. Izložbu možete pogledati u paviljonu Botaničkog vrta do kraja tjedna. Ovaj tjedan je ulaz u Botanički vrt besplatan povodom Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma. Svi ste pozvani!


[OPŠIRNIJE]IDEMO U SREDNJU!
Zoran Čorkalo / datum: 24. 5. 2021. 15:03

Sve informacije o postupku prijava i upisa u srednje škole za školsku godinu 2021./2022. dostupne su u četiri publikacije do kojih možete doći klikom na poveznicu Upisi.hr. U publikaciji Idemo u srednju! detaljno su opisani svi postupci pri prijavi, odnosno pri upisu u srednje škole. 
U skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022., prve prijave kandidata u sustav NISpuSŠ (u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole) započeo je danas, 24. svibnja 2021. godine iza 12:00 sati. 
Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi, nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na koji kandidat želi dobiti SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene. 

Dragi osmaši, za sva dodatna pitanja možete se obratiti stručnoj službi škole i ravnatelju. Informatičku podršku možete dobiti od prof. Ane Kordić.prof.


[OPŠIRNIJE]OTVORENJE IZLOŽBE »OAZA VODE I ZELENILA«
Zoran Čorkalo / datum: 23. 5. 2021. 21:04

Pozivamo vas na otvorenje izložbe dječjih likovnih radova nastalih tijekom natječaja Oaza vode i zelenila. Natječaj je pokrenula naša škola u okviru Erasmusova projekta Wonders of water in science and nature u suradnji s Botaničkim vrtom Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Mala svečanost otvorenja održat će se u utorak 25. 5. u 10.00 sati ispred paviljona u Botaničkom vrtu. Na otvorenju izložbe sudjelovat će učenici naše škole, nagrađeni učenici i uzvanici. Javljanje uživo moći ćete pratiti putem naše Facebook stranice.


[OPŠIRNIJE]PLIŠANCIMA DO DJEČJIH OSMIJEHA
Zoran Čorkalo / datum: 23. 5. 2021. 20:50

Još je jedna humanitarna akcija za nama, još smo jednom pokazali veliko srca naše škole. Naši su učenici u proteklih tjedan dana prikupljali plišance za djecu koja dolaze na pregled u KBC Rebro želeći im na taj način olakšati često neizvjesne i teške trenutke. Nadamo se da će svaki plišanac darovan od srca izazvati poneki osmijeh. Svi su plišanci skupljeni u jednu učionicu i tamo čekaju trenutak kad će biti odvezeni u KBC Rebro. Vesela družina raznih vrsta i veličina nestrpljivo čeka da ih netko pogladi, čvrsto stisne i podijeli s njima neku svoju tajnu želju. Hvala našim učenicima, njihovim roditeljima i razrednicima koji su zdušno privatili i priveli kraju ovu hvale vrijednu akciju.


[OPŠIRNIJE]BUDI ZA PET, MISLI NA SVOJ PLANET
Zoran Čorkalo / datum: 16. 5. 2021. 15:20
 
 
14. svibnja 4. a razred je sa svojom učiteljicom Henrietom proveo svoj radni dan na izvanučioničkoj nastavi. Krenuli su Dubravkinim putem do Cmroka. Povezali su sadržaje Životna zajednica u šumi i na travnjaku iz  Prirode i društva,  a za nagradni natječaj BUDI ZA PET, MISLI NA SVOJ PLANET projekta Petica - igrom do zdravlja osmislili su igre na livadi, crtežom prikazali perspektivu šume  i pisano se izrazili putem slikovitog i stvarnog opisa šume ili livade. Najveća vrijednost izvanučioničke nastave je, osim obrazovnih sadržaja o šumi i travnjacima i spontana dječja igra na Cmroku. Svi ishodi ove nastave bit će prikazani u Powerpoint prezentaciji nagradnog natječja u organizaciji projekta Petica - igrom do zdravlja, Nestlea i projekta Healthier kids - vrtim zdravi film
 

[OPŠIRNIJE]SAT DOMAĆINSTVA U 4. B RAZREDU
Zoran Čorkalo / datum: 14. 5. 2021. 12:59

Danas (13. 5.) su učenici 4. b razreda zajedno sa svojom učiteljicom Sanelom imali jedan poseban sat razrednika. Naučili su kako napraviti palačinke. Sami su mutili tijesto, a najzabavnije i najnapetije je bilo razbiti jaje na pravilan način da ne upadne ljuska u zdjelu. Neki su sami i ispekli svoju palačinku. Koristili su i znanje matematike i ponovili ono što su učili o mjerenju mase i tekućine. Na kraju su uživali u onome što su napravili. Palačinke su nestale u trenu. Bio je to jedan sat razrednika za pamćenje!


[OPŠIRNIJE]RASPORED TESTIRANJA
Zoran Čorkalo / datum: 12. 5. 2021. 14:56

Povjerenstva za procjenu i vrednovanje kandidata utvrdilo je listu kandidata koji ispunjavaju uvjete za radno mjesto učitelja/učiteljice informatike i za radno mjesto učitelja/učiteljice poljskoga jezika. Testiranje kandidata s lista kandidata održat će se prema rasporedu dostupnom preko poveznice TESTIRANJE KANDIDATA.


[OPŠIRNIJE]SVE O UPISU U SREDNJU ŠKOLU
Zoran Čorkalo / datum: 10. 5. 2021. 19:52

Nastavna godina bliži se kraju, a naši su osmaši pomalo nervozni oko mogućih izbora srednje škole. Kako izgleda upisna procedura, što se sve boduje, koji se sve predmeti boduju, koliki su bodovni pragovi, koje će škole moći upisati s obzirom na mogući broj bodova? Samo su neka od pitanja o kojima naši osmaši i njihovi roditelji sve češće razmišljaju i pokušavaju doći do odgovora. U tome će im pomoći naša stručna služba, razrednici i učitelji. Informirat ćemo naše osmaše na različite načine, a jedan od njih je svakako i naša mrežna stranica. Pod poveznicom SVE O UPISIMA U SREDNJU ŠKOLU možete saznati prve informacije o predstojećim upisima, a uskoro će uslijediti i prezentacija o upisu na satu razrednika kao i mogućnost individualnog informiranja od strane naše stručne službe.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje savjetovanje o Nacrtu Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022. Javno savjetovanje otvoreno je u razdoblju od 7. svibnja do 14. svibnja 2021. godine na poveznici E-SAVJETOVANJE


[OPŠIRNIJE]DAN EUROPE
Zoran Čorkalo / datum: 10. 5. 2021. 08:12

    

   

9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi.

U našoj školi također obilježavamo taj dan jer od 2013. godine sudjelujemo u europskim projektima. Počeli smo s Comeniusovim projektom Healthy P.I.C.N.I.C., nastavili smo s mnoštvom eTwinning projekata, Erasmus+ KA2 Art@Heart, KA1 projektom koji je bio namijenjen stručnom usavršavanju učitelja i školskog menadžmenta i Erasmus+ Deal projektom. Trenutno smo jako ponosni jer se u našoj školi paralelno provode tri Erasmus+ projekta: M-Learning Erasmus+ KA2 projekt (koordinator je učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić), Erasmus+ projekt On the traces @Ancient Europe (koordinator je učiteljica Natalia Rogoznica Nađ) i Erasmus+ projekt Wonders of water in science and nature (koordinator je učiteljica Sanela Škevin).

Zahvaljujući dobroj suradnji s Europskom komisijom, naša je učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić pozvana u briselski tim učitelja i predstavlja Republiku Hrvatsku. Ove je godine učiteljica Henrieta dobila certifikat te postala Ambasador za Republiku Hrvatsku. Kvalitetna suradnja i rad na projektima donijeli  su u 2020./2021. školskoj godini našoj školi priznanje u obliku certifikata eTwinning škole.

Povodom proslave Dana Europe početkom svibnja institucije Europske unije otvaraju svoja vrata za javnost u Bruxellesu i Strasbourgu. Lokalni uredi u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine. Svake godine tisuće ljudi posjećuju institucije Europske unije, sudjeluju u raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan. Od početka krize uzrokovane pandemijom, EU poziva građane iz cijele Europe i svijeta da otkriju Europu na siguran i uglavnom virtualan način. Održavaju se fizički ili hibridni događaji i posjeti tamo gdje to omogućuju sanitarni uvjeti.

Doznajte više o aktivnostima povodom Dana Europe preko poveznice https://europa.eu/learning-corner/home_hr


[OPŠIRNIJE]MAJČIN DAN
Zoran Čorkalo / datum: 9. 5. 2021. 20:14

Uz stihove Ratka Zvrka svim majkama čestitamo njihov dan!

MAJKA

Noću često kad već zaspim
i kad soba već opusti,
k'o laticu ruže, mama
na moj obraz cjelov spusti.

Ona moje male tuge
zagrljajem toplim tješi,
a svakoj se mojoj sreći
k'o najljepšem daru smiješi.

Njeni prsti kao lahor
pređu preko moje kose,
a njene me priče lako
u daleka carstva nose.

Njena ljubav mene grije,
njeno srce za me bije,
znam: nada mnom uvijek bdije majka
- biće najmilije.


[OPŠIRNIJE]3. B U ETNOGRAFSKOM
Zoran Čorkalo / datum: 8. 5. 2021. 08:39

U petak, 7. svibnja učenici 3. b razreda u pratnji svojih učiteljica Natalije Rogoznice Nađ i Nediljke Anić posjetili su Etnografski muzej. Dolazak muzej započeo je razgovorom o pravilima ponašanja u muzejskom prostoru, o epidemiološkim mjerama, o osoblju muzeja, a nastavio se pričom o našim predcima i potomcima. Nakon razgleda postava muzeja vrijeme je bilo za izradu našeg pretka uz pomoć tkanine. Ne znamo bi li naši predci bili zadovoljni svojim izgledom, no mi smo njihov izgled i životne priče predstavili javnosti po cijenu kršenja GDPR-a. Mašta nas je tako odvela u daleki Meksiko pa nam je otamo stigao Alfonso, Stanimir je stigao iz Like, Đurđica je živjela čak 199 godina uz pravilnu prehranu, a čuli smo i mnoge druge zanimljive priče!

Bio je to jedan zanimljiv izlazak iz škole, no malo je neobično bilo što je u cijelom muzeju bio samo naš razred što nas je na neki način ipak vratilo u našu stvarnost. Tko zna jesu li i naši predci imali problema s pandemijom?


[OPŠIRNIJE]PLIŠANCIMA DO DJEČJEG OSMIJEHA
Zoran Čorkalo / datum: 7. 5. 2021. 11:16

KBC Rebro već neko vrijeme (točnije od Uskra 2021. godine) provodi projekt putem kojeg svaki mališan koji dođe na pregled u KBC Rebro dobije na poklon plišanu igračku. Ako ste u mogućnosti, osim plišanaca donirajte i druge vrste igračaka (uključujući i didaktičke igračke) i slikovnice.

I naša će se škola uključiti u ovu akciju prikupljanja plišanaca i drugih igračaka. Svaka igračka mora biti neoštećena, oprana (dezinficirana) te omotana prozirnim celofanom ili prianjajućom folijom u obliku poklona.
 
Pozivamo vas da se odazovete ovoj našoj akciji kako bismo malim znakom pažnje razveselili mališane u KBC Rebro. 
 
Donacije će se prikupljati po razredima do četvrtka, 20. svibnja kada bismo sve donirane igračke prikupili na jedno mjesto, a sljedeći bismo ih dan dostavili u KBC Rebro.
 
Više o akciji možete pročitati preko poveznice Za dječje osmijehe.

[OPŠIRNIJE]MJERE SAMOIZOLACIJE I NASTAVA NA DALJINU
Zoran Čorkalo / datum: 5. 5. 2021. 17:59

Učenici 5. b razreda do 10. svibnja imat će nastavu na daljinu u realnom vremenu prema redovnom rasporedu. Za učenike 5. b razreda izrečena je mjera samoizolacije zbog pozitivnog nalaza jedne učenice. O izrečenoj mjeri roditelji 5. b razreda dobili su obavijest od nadležne liječnice preko svoje razrednice. Učenici 5. b razreda vraćaju se na nastavu u školu u utorak, 11. svibnja.

Danas (5. svibnja) mjera samoizolacije izrečena je za učenike 4. b razreda zbog pozitivnog nalaza jedne učenice. Mjeri samoizolacije ne podliježu učenici koji nisu bili na nastavi u petak i oni koji su preboljeli COVID-19. O izrečenoj mjeri roditelji 4. b razreda dobili su obavijest od nadležne liječnice preko svoje razrednice. Svi učenici 4. b razreda imat će nastavu na daljinu do 10. svibnja, a na nastavu u školu vraćaju se u utorak, 11. svibnja.


[OPŠIRNIJE]RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE
Zoran Čorkalo / datum: 5. 5. 2021. 13:01

Školska knjižnica bit će otvorena 10. (u ponedjeljak), 12. (u srijedu) i 14. (u petak) svibnja u vremenu od 9.00 do 13.00 sati. Ostale će dane učenici razredne nastave moći posuditi i/ili vratiti knjigu preko svojih učiteljica i učitelja, a učenici predmetne nastave mogu se za posudbu i/ili vraćanje obratiti ravnatelju.


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE OD 3. SVIBNJA
Zoran Čorkalo / datum: 2. 5. 2021. 17:33

Od 3. svibnja nastava će za sve učenike od 1. do 8. razreda biti organizirana po A-modelu (neposredna nastava u školi). Izuzetak će biti učenici 5. b razred koji će do 10. svibnja imati nastavu na daljinu (na nastavu u školu vraćaju se u utorak, 11. svibnja). Učenici 5. b razreda imat će nastavu na daljinu u realnom vremenu prema redovnom rasporedu. Za učenike 5. b razreda izrečena je mjera samoizolacije zbog pozitivnog nalaza jedne učenice. O izrečenoj mjeri roditelji 5. b razreda dobili su obavijest od nadležne liječnice preko svoje razrednice. O svim drugim situacijama oko organizacije nastave, roditelji i učenici bit će pravovremeno obaviješteni, također preko svojih razrednika i/ili stranice Škole.


[OPŠIRNIJE]REZULTATI NATJEČAJA »OAZA VODE I ZELENILA«
Zoran Čorkalo / datum: 28. 4. 2021. 08:23

Naša je škola u suorganizaciji s Botaničkim vrtom PMF-a organizirala likovno-literarni natječaj učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj i hrvatskim školama u inozemstvu na temu Oaza vode i zelenila. Natječaj je bio otvoren do 9. travnja i ukupno je pristigao 441 likovni rad  i 97 literarnih radova u kategorijama razredne i predmetne nastaveučenika iz Republike Hrvatske i 5 radova učenika 7. razreda Osnovne škole KŠC-a »Sveti Josip« iz Sarajeva. Povjerenstvima zadatak nije bio nimalo lak, no njihova konačna odluka zasigurno će razveseliti sve nagrađene učenike i njihove mentore.

Velike čestitike svim sudionicima i njihovim mentorima. Nadamo se vašim prekrasnim radovima i dogodine.

Rezlultate natječaja možete pogledati klikom na poveznicu Oaza vode i zelenila - rezultati natječaja.


[OPŠIRNIJE]RADIONICA ORIJENTACIJE
Zoran Čorkalo / datum: 26. 4. 2021. 14:46

Unatoč tehnologiji i jednostavnosti naše Medvednica, dogodi se da netko zaluta i ne zna kojim putem krenuti... Kako bi svoje teorijsko znanje upotpunili praktičnim, naš 3. b razred sa svojim je učiteljicama Natalijom i Nenom bio na Medvednici gdje su posjetili rudnik Zrinski i sudjelovali na edukaciji i radionici o orijentaciji. U rudniku su naučili o teškom radnom danu rudara, a na edukaciji su ponovili sve što su učili iz nastavnog predmeta Prirode i društva. Na kraju su iskoristili slobodno vrijeme za igru, ljuljanje i trčanje po lijepoj našoj Medvednici!


[OPŠIRNIJE]LJEKOVITA LEKTIRA
Zoran Čorkalo / datum: 25. 4. 2021. 07:06

KAKO JE LEKTIRNO DJELO BIJELI JELEN (V. Nazor) INSPIRIRALO I DJELOVALO LJEKOVITO NA MLADOG I NAGRAĐENOG AUTORA

S velikIm veseljem objavljujemo vijest koju je jučer u Noći knjige objavila Hrvatska udruga školskih knjižničara na svojim stranicama. Pjesma Ljekovita lektira, čiji je autor naš učenik 4. a razreda Franko Vočanec, a mentorica učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić, odabrana je i nagrađena u velikoj konkurenciji od 180 prijavljenih radova iz 70 škola Republike Hrvatske.

Čestitamo Franku i njegovoj mentorici!

Datum dodjele priznanja i nagrade za Franka i razrednu knjižnicu bit će naknadno objavljen na mrežnim stranicama udruge, događaj ćemo svakako s veseljem popratiti.

U nastavku klikom na poveznicu možete više pročitati o samom natječaju kao i nagrađenu pjesmu Rezultati natječaja Ljekovita lektira.


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE OD 26. TRAVNJA
Zoran Čorkalo / datum: 23. 4. 2021. 15:37

Od 26. travnja nastava će biti organizirana kao i u proteklom tjednu - svi učenici od 1. do 8. razreda nastavu će imati u školi. Izuzetak će biti, prema sadašnjim saznanjima, 4. a razred koji će do zaključno s utorkom, 27. 4. imati nastavu na daljinu. Prema preporuci školske liječnice 5. a razred imao je nastavu na daljinu samo u petak. Način izvođenja nastave za 5. a razred od ponedjeljka ovist će o rezultatima testiranja koji su u tijeku. U slučaju pozitivnoga nalaza, razredu će biti izrečena mjera samoizolacije, a ako nalaz bude negativan, učenici se od ponedjeljka vraćaju na nastavu. Informaciju o tome dobit će učenici i roditelji preko svojih razrednika. O svim drugim situacijama oko organizacije nastave, roditelji i učenici bit će pravovremeno obaviješteni, također preko svojih razrednika i/ili stranice Škole.

S obzirom na negativne nalaze, učenici 5. a razreda od ponedjeljka, 26. 4. na nastavu dolaze u školu! 


[OPŠIRNIJE]DAN PLANETA ZEMLJE
Zoran Čorkalo / datum: 23. 4. 2021. 07:19

 

    ​

Danas, 22. travnja naši su učenici obilježili Dan planeta Zemlje. Odlučili smo urediti naš školski vrtek i unijeti malo zelenila, vedrine i pozitive u svakodnevni školski život. Vrijedne male ruke posadile su začinske i ljekovite biljke te nekoliko krasnih cvjetnica. Sunce i zabavan rad u vrtu svima su izmamili osmijehe. Snimali smo se i za Zagrebačku panoramu. Rekli su nam da smo pravo osvježenje u moru sumornih vijesti i da gradu treba više ovakvih događanja i akcija. Ovo je bio jedan od zadataka u okviru projekta Wonders of water in science and nature. Lijepo je bilo danas sudjelovati u ovoj akciji uređenja školskog okoliša. Osjećala se suradnička atmosfera i zajedništvo svih učenika i učitelja škole.

Dan planeta Zemlje prvi je puta obilježen 22. travnja 1970. u SAD s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu. Američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio se nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije te je, vrativši se u američki parlament, izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. 

Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja Međunarodnim danom majke Zemlje. Danas se dan obilježava u cijelom svijetu, svake godine s posebnim fokusom, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem i djelovanjem u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš.

Prilog o obilježavanju Dana planeta Zemlje emitiran je u HRT-ovoj Zagrebačkoj panorami. Klikom na poveznicu možete pogledati prilog.


[OPŠIRNIJE]OAZA VODE I ZELENILA - ODABIR NAJBOLJIH RADOVA
Zoran Čorkalo / datum: 23. 4. 2021. 07:12

U srijedu je u našoj školi održan odabir likovnih i literarnih radova pristiglih na državni natječaj Oaza vode i zelenila koji je naša škola organizirala u suradnji s Botaničkim vrtom Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Natječaj je pokrenut u okviru Erasmus+ projekta Wonders of water in science and nature. Na natječaj je pristiglo više od 400 dječjih likovnih radova i stotinjak literarnih radova. U povjerenstvu za odabir likovnih radova sudjelovali su Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka, Korana Gjalski Filipović, dizajnerica i slikarica, Damir Aljinović, naš dragi prof. Likovne kulture u mirovini te naši učitelji Sanela Škevin i Ivan Igić. Nije bilo lako odabrati u tom silnom mnoštvu predivnih radova one koji će biti izloženi u Botaničkom vrtu, a još je bilo teže odabrati pobjedničke radove. U odabiru literarnih radova sudjelovali su Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport  pri Hrvatskoj matici iseljenika i prof. hrvatskoga jezika i književnosti, Igor Matijašić, prof. hrvatskoga jezika i književnosti, Marcela Boban, prof. hrvatskoga jezika i književnosti, Iskra Osmančević, prof. hrvatskoga jezika i književnosti i naš ravnatelj Zoran Čorkalo, prof. hrvatskoga jezika i književnosti. Učenici čiji su radovi odabrani kao najbolji bit će nagrađeni.


[OPŠIRNIJE]OAZA VODE I ZELENILA
Zoran Čorkalo / datum: 21. 4. 2021. 16:04

 

Naša je škola početkom ožujka pokrenula veliki likovno-literarni natječaj Oaza vode i zelenila u suradnji s Botaničkim vrtom Biološkog odsjeka PMF-a. Natječaj je jedan od projektnih zadataka u okviru našeg Erasmus+ projekta Wonders of water in science and nature. Na natječaj je pristiglo mnoštvo likovnih radova iz cijele Hrvatske, a i šire kao i gotovo stotinu literarnih radova učenika od 1. do 8. razreda. Danas su učiteljica Sanela i učitelj Ivan snimili prilog za emisiju Dobro jutro, Hrvatska u kojem su kratko predstavili likovni natječaj, projekt i našu školu kao i izvrsnu suradnju koju kao škola ostvarujemo već dugi niz godina s Botaničkim vrtom. Najavili su i otvorenje izložbe likovnih radova krajem svibnja u Botaničkom vrtu.


[OPŠIRNIJE]KAD SI SRETAN I SUNCE ZA TOBOM ŽURI
Zoran Čorkalo / datum: 20. 4. 2021. 12:06

 

Galerija umjetnina Slavonskog Broda organizirala je izložbu učeničkih radova osnovnih škola pod nazivom Kad si sretan i sunce za tobom žuri u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Slavonskoga Broda u sklopu tradicionalnih dječjih svečanosti U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić kao edukativno povezivanje djece Hrvatske na obradi univerzalne teme života i odrastanja. Ovogodišnje dječje svečanosti održavale su se od 8. do 23. travnja, a otvorenje izložbe, na kojoj su izložena najuspješnija ostvarenja, bilo je u ponedjeljak Galeriji u Slavonskom Brodu.

Povjerenstvo za odabir radova odabralo je među pristiglim radovima 65 radova za izložbu među kojima je i šest radova učenika naše škole. Među izloženim radovima našli su se tako radovi Dore Stamenković (5. a), Kristine Milković (6. a), Mariele Fiorenini (7. a), Patricije Čolić (8. a), Timee Piatko (7. a) i Ti-Yung Hsiaoa (8. a). Čestitamo našim učenicima kao i njihovoj mentorici profesorici Likovne kulture Dariji Odorčić Matijević.


[OPŠIRNIJE]PLASTIČNIM ČEPOVIMA DO SKUPIH LIJEKOVA
Zoran Čorkalo / datum: 20. 4. 2021. 09:08

Današnjom smo humanitarno-ekološkom akcijom Plastičnim čepovima do skupih lijekova započeli ovaj tjedan u kojem obilježavamo Dan planeta Zemlje. Učenici 2. b, 3. b i 4. a razreda te njihove učiteljice Martina, Nika, Natalia, Nena i Henrieta vrijedno su skupljali čepove kako bi povodom Dana planeta Zemlje od plastičnih čepova napravili mozaičnu sliku našeg planeta i na taj način poslali poruku o važnosti očuvanja okoliša recikliranjem plastike.

Čepove smo donirali Udruzi oboljelih od limfoma i leukemije a preuzeo ih je  predsjednik udruge gosp. Emil Vibović koji je našim učenicima uručio zahvalnice.

Kao i drugim sličnim akcijama i ovom akcijom želimo senzibilizirati djecu za humanitarne akcije i ekološki ih osvijestiti. Sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo.

Prilog o Akciji snimila je ekipa HRT-a, a prikazan je u emisiji Kod nas doma. Možete ga pogledati klikom na poveznicu Plastičnim čepovima do skupih lijekova.


[OPŠIRNIJE]GEOGRAFIJA U MALOM PRSTU
Zoran Čorkalo / datum: 18. 4. 2021. 08:56

Oni imaju geografiju u malom prstu! - izreka je koja se može primijeniti na naše učenike, a pogotovo na one koji su ove godine sudjelovali na natjecanju iz geografije. Nakon završene školske i županijske razine natjecanja iz geografije, naši su geografi i ove godine pokazali zavidno znanje. Na školskoj razini natjecanja sudjelovalo je 13 učenika (5 učenika petih razreda, 5 učenika šestih razreda i 3 učenika sedmog razreda). Na županijsku razinu natjecanja plasirali su se učenici šestih razreda: Luči Hanževački, Kristina Milković i Ozana Radić i učenici sedmog razreda: Mariela Fiorenini, Ante Pavković i Sven Todorović. Svi su učenici ostvarili izvrsne rezultate i visoke plasmane, a najbolji među njima pozvani su na državno natjecanje. Našu će školu na državnom natjecanju iz geografije predstavljati učenice 6. a razreda: Kristina Milković i Luči Hanževački. Velike čestitke svim natjecateljima kao i njihovoj mentorici prof. Mirjani Vasilj.


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE OD 19. DO 23. TRAVNJA
Zoran Čorkalo / datum: 16. 4. 2021. 09:26

Od ponedjeljka, 19. travnja nastava će se za sve učenike osnovne škole izvoditi prema A-modelu što znači da svi učenici od 1. do 8. razreda na nastavu dolaze u školu.

Podsjećam učenike predmetne nastave, koji nakon završetka proljetnoga odmora na nastavu dolaze u školu, na pridržavanje epidemiloških mjera: na dezinfekciju ruku, na nošenje zaštitinih maski i na pridržavanje rasporeda odlaska na obroke. Po završetku nastave učenici odlaze svojim kućama bez zadržavanja u krugu škole (osim u slučaju da čekaju roditelje ili nekih drugih opravdanih razloga o kojima će obavijestiti ravnatelja).

Obavijest Gradskog ureda za obrazovanje o organizaciji nastave od 19. do 23. travnja možete pogledati klikom na poveznicu Obavijest GUO.


[OPŠIRNIJE]ZAVRŠEN UČITELJSKI PROLJETNI SKUP - UPS!
Zoran Čorkalo / datum: 10. 4. 2021. 19:41

Online državni znanstveno-stručni skup učitelja razredne nastave Ups! (Učiteljski proljetni skup) održan je od 7. do 9. travnja 2021. godine putem platforme Zoom. Skup je organizirala naša škola u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Cilj je Skupa bio predstaviti suvremene metodičke pristupe poučavanju, potaknuti učitelje u Republici Hrvatskoj na suradnju i razmjenu ideja te poticanje i razvoj modernih metoda poučavanja kroz širenje primjera dobre prakse.

Tijekom znanstveno-stručnog skupa održano je pet plenarnih predavanja te dvadeset sedam predstavljanja iskustva i novih  trendova u poučavanju i primjera iz metodičke svakodnevice učitelja. Na skupu je osim predavača bilo prijavljeno više od 530 sudionika iz cijele Hrvatske, a skup je sadržajno obuhvaćao tri područja: produženi boravak, razrednu nastavu i projektne aktivnosti koja su objavljena u PROGRAMSKOJ KNJIŽICI SKUPA.

Pozdravne riječi i veliku podršku učiteljima - predavačima i sudionicima uputio je ravnatelj naše škole Zoran Čorkalo. Istaknuo je vrijednost dijeljenja primjera prakse i pozvao sve učitelje na zajedništvo jer se pogotovo u današnje vrijeme učitelji i nastavnici suočavaju s izazovima u svakodnevnome radu. 

Na Skupu je istaknuta važnost stručnog usavršavanja učitelja jer su upravo učitelji razredne nastave važan dio odgojno-obrazovnog sustava, a stečenim znanjima, vještinama i stavovima učitelji će uspješno odgovoriti na izazove promjene u sustavu odgoja i obrazovanja.

Još jednom velike čestitike organizacijskom timu skupa – prof. Katarini Aladrović Slovaček s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, našim učiteljicama – Nediljki Anić i Martini Obad i našem učitelju Ivanu Igiću.


[OPŠIRNIJE]TESTIRANJE I UPIS BUDUĆIH PRVAŠIĆA
Zoran Čorkalo / datum: 9. 4. 2021. 12:04

Bez obzira na organizaciju nastave od 12. travnja (razredna nastava: A-model / neposredna nastava; predmetna nastava: C-model / nastava na daljinu), planirane aktivnosti oko testiranja i upisa u 1. razred odvijat će se prema planiranom rasporedu. Roditelji koji su napravili predbilježbu za testiranje, doći će u školu prema već utvrđenim terminima uz pridržavanje epidemioloških mjera (dezinfekcija ruku, zaštine maske za roditelje). Roditelji koji dođu s djetetom u školu na testiranje prema unaprijed utvrđenom terminu, pričekat će svoj red u predvorju škole do poziva, nakon kojega će se s djeteom uputiti prema uredu naše psihologinje.


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE OD 12. 4.
Zoran Čorkalo / datum: 8. 4. 2021. 22:05

Nastava nakon proljetnoga odmora ne počinje na isti način za sve naše učenike. Učenici razredne nastave (od 1. do 4. razreda) od ponedjeljka, 12. travnja dolaze u školu i imaju neposrednu nastavu od jutarnjeg dežurstva do popodnevnog dežurstva u produženom boravku, odnosno od 7.00 do 17.00 sati.

Za učenike predmetne nastave (od 5. do 8. razreda) određeno je da će se nastava u prvom tjednu (od 12. do 16. travnja) održavati na daljinu. Nastava na daljinu za učenike predmetne nastave u cijelosti će se izvoditi prema aktualnom tjednom rasporedu sati, i to putem videopoziva u aplikaciji Teams. Detalje o izvođenju nastave na daljinu možete pogledati pod poveznicom Nastava na daljinu.

Obavijest Gradskog ureda za obrazovanje o organizaciji nastave od 12. travnja možete pogledati klikom na poveznicu Obavijest_GUO.


[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI NA ŽUPANIJSKOM STRUČNOM VIJEĆU
Zoran Čorkalo / datum: 1. 4. 2021. 21:32

31. ožujka održano je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Županijsko stručno vijeće. ŽSV održano je preko Zoom platforme, a na njemu su kao predavači sudjelovali i naši učitelji.

Učitelj Ivan Igić i učiteljica Nediljka Anić predstavili su svoju radijsku emisiju i radioigru kao primjer prakse u primarnom obrazovanju. Ispričali su način pripreme i organizacije ovakvog rada te tehnike snimanja i montaže audio zapisa. Njihove primjere možete poslušati ovdje: Razgovor s Matom Lovrakom  i Radio B centar

    

Učiteljica Hajnalka Draganić i učitelj Ivan Igić i prikazali su primjere izrađenih aktivnosti i online bazu aktivnosti iz projekta DEAL. Način na koji se učitelji mogu koristiti osmišljenim aktivnostima i materijalima te kako će pretraživati bazu podataka. Aktivnosti nisu usmjerene isključivo na jezične ciljeve već one koreliraju s drugim predmetnim područjima te su usmjerene na razvoj različitih vrsta pismenosti. 

     Učiteljice Natalia Rogoznica Nađ i Henrieta Herjavec Rubčić predstavile su kamišibaj, umjetnost pripovijedanja uz slike. Ispričale su što je butaj te prikazale kako izraditi vlastiti kamišibaj. Na kraju svog predavanja sudionicima su prikazale legendu o nastanku otoka Korčule kamišibaj tehnikom. Učenici 3. b i 4. a razreda sudjelovali su u ulogama pripovjedača i ilustratora, a za montažu je bila zadužena učiteljica Natalia. Kamišibaj kazalište - primjer dobre prakse možete pogledati na linku: https://youtu.be/AFRFGIM

 

 
 

[OPŠIRNIJE]RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE
Zoran Čorkalo / datum: 31. 3. 2021. 12:06

Školska knjižnica radit će za vrijeme proljetnih praznika od srijede, 7. travnja do petka, 9. travnja u vremenu od 9.00 do 12.00 sati

Nakon proljetnih praznika školska će knjižnica u mjesecu travnju biti otvorena 12. (ponedjeljak), 14. (srijeda), 16. (petak), 26. (ponedjeljak), 28. (srijeda) i 30. (petak) u vremenu od 9.00 do 14.00 sati.


[OPŠIRNIJE]PROLJETNI ODMOR
Zoran Čorkalo / datum: 27. 3. 2021. 08:59

Prema najnovijim informacijama u posljednji tjedan prije proljetnog odmora ulazimo s organizacijom nastave prema dosadašnjem A-modelu, što znači da svi naši učenici u ponedjeljak, 29. travnja dolaze na nastavu u školu. Na nastavu jedino ne dolaze učenici 1. b razreda kojima je izrečena mjera samoizolacije do 1. travnja pa će za njih do tada biti organizirana nastava na daljinu. S obzirom da bi učenici 1. b razreda trebali doći na nastavu jedan dan prije početka proljetnog odmora, odlučeno je da će i taj jedan dan učenici 1. b razreda imati nastavu na daljinu. Proljetni odmor započinje u petak, 2. travnja i traje do 9. travnja. Učenici se vraćaju na nastavu u ponedjeljak, 12. travnja, osim ako, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, ne bude odlučeno drugačije o čemu ćete svakako biti pravovremeno obaviješteni.


[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN VODA
Zoran Čorkalo / datum: 26. 3. 2021. 20:01

Povodom Svjetskog dana voda naši su učenici od 2. do 8. razreda u okviru Erasmus+ M-Learning projekta uz mentorstvo svojih učitelja izradili mnoštvo digitalnih materijala koristeći se raznim alatima. Dobili smo bogatsvo nastavnih materijala koje smo oblikovali u digitalnu knjigu na čak 111 stranica izrađenu u alatu Book Creator. Knjigu možete pregledati klikom na poveznicu: https://read.bookcreator.com/YUbfA.../a44Y2NLGQeOgfVvGYtQPFA. Učenici su izvodili pokuse, istraživali, izrađivali kvizove znanja o Novom i Starom zavjetu, pisali pjesme, slikali , izrađivali stripove i prezentacije o rijeci Savi na engleskom jeziku, procjenjivali, računali i uspoređivali i sve to prikazali pomoću digitalnih alata kao što su: Kahoot, Wordwall, Powerpoint, Genially, Thinglink, Scratch, Canva, Pic collage, Toony Tool, Word dokument, Geogebra i Bookcreator. Zahvaljujemo učenicima koji su vrijedno radili i njihovim mentorima: Martini Obad, Ani Kordić, Ani Srzić Slaviček, Lari Milić, Tanji Tomaš, Dariji Odorčić Matijević, Ivi Dorić, Nataliji Rogoznici Nađ, Aniti Letici i Henrieti Herjavec Rubčić koji su dio tima Erasmus+ M-Learning projekta.


[OPŠIRNIJE]UPS! - UČITELJSKI PROLJETNI SKUP
Zoran Čorkalo / datum: 15. 3. 2021. 16:19

POZIV ZA SUDJELOVANJE NA ONLINE ZNANSTVENO-STRUČNOM SKUPU UČITELJA RAZREDNE NASTAVE – Ups!
 
Osnovna škola Ivana Gundulića iz Zagreba u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira online znanstveno-stručni skup učitelja razredne nastave Ups! (Učiteljski proljetni skup).
Skup će biti održan od 7. do 9. travnja 2021. godine putem platforme Zoom.
Pozvani predavači, nastavnici Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kroz zanimljive teme predstavit će svoja iskustva i nove trendove u poučavanju.
Nakon plenarnih predavanja slijedit će serija kratkih predavanja i radionica učitelja iz neposredne nastavne prakse. 
Pozivamo sve učitelje da se jave kao predavači sa svojim primjerima dobre prakse!
 
Više o Skupu i načinu prijave pogledajte u PRILOGU.

[OPŠIRNIJE]M-LEARNING VIDEOKONFERENCIJA
Zoran Čorkalo / datum: 11. 3. 2021. 21:33

 

9. ožujka održana je prva videokonferencija u projektu Erasmus+ M-Learning. Učenici iz Švedske, Njemačke, Francuske, Španjolske, Turske i Hrvatske virtualno su se upoznavali. Naš se tim predstavio na poseban način - timsku smo suradnju htjeli istaknuti majicama s logotipom projekta i naše škole. Učenici iz Švedske su se posebno razveselili budući da je među njima bio autor loga. Na sastanku smo čuli puno novih informacija o partnerskim zemljama, njihovim specifičnostima, škokskom životu, nastavi u vrijeme pandemije, sportovima, gradovima i tipičnim jelima. Učenici iz Francuske postavili su nam pitanja o najpoznatijim nacionalnim jelima i sastojcima tih jela. Prezentirali smo im prave štrukle, jelo kontinentalne Hrvatske i opisali jelo primorskog kraja crni rižoto. Bila je to jako zanimljiva prezentacija naše gastronomije po čemu je inače naša škola poznata jer smo do sada u svakom projektu prezentirali naša jela na predivnim radionicama i tiskali projektne kuharice. Scenarij svake videokonferencije mora biti unaprijed pripremljen od strane učitelja i koordinatora projekta. Naša koordinatorica Henrieta Herjavec Rubčić prezentirala je školu i Zagreb te najavila učenike Nolu, Natka, Lunu, Franka, Fridu, Helenu, Lolu i Stanka koji su sudjelovali u razgovoru i virtualnom druženju. Bilo je to jedno zanimljivo poslijepodne, vitrualan obilazak Europe i nekima prva videokonferencija na engleskom jeziku s djecom iz drugih zemalja. Završnu riječ dao je učitelj Fatih Šimšek iz Turske i zaželio da sljedeći sastanak bude uskoro uživo, na mobilnosti u nekoj od zemalja sudionica projekta, a do tada nas čeka još puno novih i zanimljivih aktivnosti u našoj školi.

  


[OPŠIRNIJE]UPIS U 1. RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2021./2022.
Zoran Čorkalo / datum: 7. 3. 2021. 16:23

Polazak u prvi razred važan je događaj u životu djeteta i njegove obitelji. O upisnoj proceduri roditelji se mogu informirati na našoj mrežnoj stranici (http://os-igundulica-zg.skole.hr/) na kojoj se može pronaći niz informacija o školi kao i informacije o upisu u prvi razred.

Mišljenje stručnog povjerenstva o utvrđenom psihofizičkom stanju djeteta prije upisa u prvi razred daje povjerenstvo škole kojoj prema upisnom području dijete pripada. Jedan dio pregleda školski obaveznici obavljaju kod dr. med. Ivane Bubanj (Služba za  školsku i sveučilišnu medicinu, Laginjina 16, tel. 4843 049; adresa e-pošte: ivana.bubanj@stampar.hr), a drugi dio u Osnovnoj školi Ivana Gundulića kod naše stručne službe - kod psihologinje Irene Rasonje i socijalne pedagogoinje Ivane Turibake.

Za termine pregleda kod školske liječnice potrebna je najava preko aplikacije Terminko (https://www.terminko.com/), a termin testiranja kod naše stručne službe roditeji će dogovoriti telefonom na broj 4854 186. Roditeljima će na raspolaganju biti dvanaest (12) dana po pet (5) termina počevši od 13. travnja. Nakon završeniih pregleda i testiranja slijedi upis koji će se organizirati u vremenu od 9. do 11. lipnja 2021. godine. Kako bismo što bolje organizirali testiranje, a onda i upis, molimo roditelje budućih prvšića da nam se što prije jave i dogovore svoj termin.

VESELIMO SE SUSRETU S VAMA!


[OPŠIRNIJE]EVAKUACIJSKA VJEŽBA
Zoran Čorkalo / datum: 7. 3. 2021. 16:06

U našoj je školi 5. ožujka s početkom u 10.00 sati održana četvrta evakuacijska vježba od početka drugoga polugodišta. Vježba je uspješno izvedena. Svi su učenici i djelatnici škole napustili školsku zgradu i okupili se na školskom igralištu za nešto više od 3 minute. Nakon kraćeg zadržavanja svi su se vratili svojim uobičajenim aktivnostima.


[OPŠIRNIJE]LIKOVNO-LITERARNI NATJEČAJ NA TEMU VODE
Zoran Čorkalo / datum: 2. 3. 2021. 14:19

LIKOVNO-LITERARNI NATJEČAJ

OAZA VODE I ZELENILA

PRAVILA NATJEČAJA

Klikni na sliku za cjelovit sadržaj!

OBRASCI ZA PRIJAVU

LIKOVNI OSTVARAJ / LITERARNI OSTVARAJ


[OPŠIRNIJE]VATROGASCI U ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 17. 2. 2021. 19:29

 

Danas su našu školi posjetili vatrogasci. Od poziva do dolaska prošlo je samo pola sata, a došli su na poziv Škole kako bi pregledali fasadu uz rub ravnoga krova. Vatrogasci su pregledali fasadu s koje su skinuli nestabilne dijelove, a učenici koji su u to vrijeme bili na nastavi u učionicama na sjevernoj strani škole, imali su priliku uživo pogledati pravu vatrogasnu intervenciju, a učitelji su je mogli iskoristili i za nastavu Tehničke kulture, Fizike ili Matematike. Ova je intervencija jedna u nizu kojima se radi na podizanju razine sigurnosti u školi i oko škole. Sljedeći korak je sanacija fasade što će, nadamo se, uslijediti uskoro. Hvala vatrogascima na brzoj i učinkovitoj reakciji!


[OPŠIRNIJE]KORIZMENI PROJEKT
Zoran Čorkalo / datum: 17. 2. 2021. 18:46

Naše vjeroučiteljice Iva Dorić i Marina Krušlin Ajman planiraju kroz nastavu Vjeronauka u razdoblju do Uskrsa provesti Korizmeni projekt. Suočeni sa strahom od potresa i brigom za zdravlje, a razmišljajući kako lakše prevladati ovo razdoblje u kojem se nalazimo - tražeći Božju zaštitu za naše učenike, roditelje i za nas - odlučili smo pokrenuti mali Korizmeni projekt. Kako je korizmeni put uvijek protkan molitvom, odricanjem, postom i nemrsom, tako smo ga željeli proći i ove godine, ali s naglaskom da naše duhovno nastojanje bude s nakanom zaštite od potresa i završetka pandemije. Vodeći se Biblijom i povijesnim podatcima otkrivamo kako su se ljudi u povijesti utjecali Bogu u teškim trenucima. U korizmeno vrijeme potičimo jedni druge, sve one koji to žele, na molitvu križnog puta (i druge molitve), čitanje Svetog pisma u školi na satu vjeronauka, ali i u našim obiteljima, sami ili u zajedništvu sa svim članovima obitelji, uključujući bake i djedove, te na post (za starije od 18 godina).


[OPŠIRNIJE]FAŠNIK, MAŠKARE, POKLADE
Zoran Čorkalo / datum: 16. 2. 2021. 19:28

  

16. veljače našu su školu nakon poduljeg vremena u velikom broju pohodile maškare. Bilo je tu glazbenih zvijezda, vještica, čarobnjaka, gusara, filmskih likova, likova iz literature, vojnika, ronilaca i mnogih drugih izmaštanih i stvarnih bića i likova. Na školskom dvorištu već od 8.00 sati osvanula je izložba plakata razredne nastave na kojima su bili likovni prikazi svega onoga što predstavlja taj ludi dan. Svaki je razred prema rasporedu obišao izložene radove, a onda se uputio prema princu fašniku. Tamo su na metalno ložište odlagali svoje poruke čiji je sadržaj poznat samo njihovim autorima, no sudeći po glasinama koje se brzo šire, korona i potres bile su najčešće napisane riječi. U 13.00 sati princ fašnik još je jednom primio na sebe sve ono loše što se dogodilo s nadom da se neće više nikada ponoviti, a plamen je sve pretvorio u pepeo i dim. Dvorište ispunjeno smijehom i igrom u prekrasnom sunčanom danu zaista je prizivalo neko ljepše, mirnije i veselije vrijeme.

 

 


[OPŠIRNIJE]LIDRANO 2021.
Zoran Čorkalo / datum: 11. 2. 2021. 18:03

 

10. veljače u Zagrebačkom je kazalištu lutaka održana općinska smotra LiDraNo 2021. Smotra je to literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola. U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa našu su školu predstavljale učenice: Gita Ivanković, 3. a razred (Narodna priča, Pošla koka u dućan) i Mia Pustišek, 4. a razred (Éva Janikovszky, Da sam odrastao...). Mentori su učitelji Henrieta Herjavec Rubčić i Ivan Igić. Na županijsku razinu LiDraNo 2021. u plasirala se naša Gita Ivanković.
U kategoriji literarnih radova, među prispjelim pjesmama i proznim tekstovima, Povjerenstvo je odabralo i na županijski smotru predložilo i literarne radove učenica naše škole: Gite Ivanković, Moja obitelj, i  Ursule Pavić, Šum mora. Mentori su profesorica Marcela Boban i učitelj Ivan Igić.
Od novinarskih radova na županijsku se smotru plasiro intervju Darko Kreč: Već sam u osnovnoj školi prodavao svoje crteže! koji je pripremio učenik 3. b razreda, Jakov Švarc. Mentorica je učiteljica Natalia Rogoznica Nađ.
Na radiju što uvijek u autu nam svira uskoro bismo mogli čuti i poznate glasove naših učenika koji su pod mentorstvom učitelja Ivana Igića pripremili radioigru Razgovor s Matom Lovrakom. Čestitamo Emi Poznić, Janu Bogoviću i Bartolu Perkoviću na uspješno odrađenom zadatku i razgovoru s Lovrakom.
Ovogodišnji je LiDraNo poseban, ali tim više smo ponosni što smo i u ovim uvjetima uspjeli okupiti naše učenike i očuvati ovu vrijednu tradiciju promicanja literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog izraza na hrvatskom jeziku. Velike čestitke našim učenicima i menorima koji su sudjelovali na općinskoj razini LiDraNO 2021., a onima koji su se plasirali na višu razinu, sretno dalje!


[OPŠIRNIJE]WONDERS OF WATER IN SCIENCE AND NATURE
Zoran Čorkalo / datum: 11. 2. 2021. 17:54
Unatoč nepovoljnim okolnostima naše projektne aktivnosti ne jenjavaju. 10. veljače održan je sastanak projektnog tima Erasmus+ projekta Wonders of water in science and nature. Učitelji su osmislili i dogovorili mnoštvo novih zanimljivih i korisnih aktivnosti za učenike koje će realizirati do kraja ove nastavne godine. Obilježit ćemo dane vezanu uz zaštitu voda i okoliša uz mnoštvo igara, pokusa i aktivnosti. Na sastanku su sudjelovale učiteljice Hajnalka, Andrea, Nika, Vlatka, Iva, Kati, Sanela i naš učitelj Ivan. 
 

[OPŠIRNIJE]PUN KUFER I JOŠ PAR SITNICA
Zoran Čorkalo / datum: 11. 2. 2021. 17:47
 
Jučer su naše učiteljice Anita Letica, Sanela Škevin, Nika Gutić i Nena Anić, stručna suradnica Ivana Turibaka i asistentica Mateja Garbušić Rožaj sudjelovale na cjelodnevnoj edukaciji u organizaciji Centra za psihosocijalnu dobrobit djece i mladih DJEČJA POSLA. Edukacija “Pun kufer i još par sitnica – edukacija o mentalnom zdravlju ranjivih skupina djece” dio je partnerskog projekta Centra i  naše škole. Učitelji su se bavili temama dječje, osobne i profesionalne ranjivosti iz pozicija dječjih psihoterapeuta, uzimajući u obzir specifične manifestacije ovih pojmova u aktualnim okolnostima. Voditeljice ove vrijedne i izuzetno korisne edukacije su psihologinje Maja Bošnjak Goleš i Slavica Dević Ivanko.

[OPŠIRNIJE]PODRŠKA NA DLANU - JAČANJE PSIHOLOŠKE OTPORNOSTI DJECE I MLADIH
Zoran Čorkalo / datum: 8. 2. 2021. 22:19

Iz Gradskog ureda za obrazovanje zaprimili smo poveznicu za online upitnik za roditelje učenika od 1. do 8. razreda osnovne škole i od 1. do 4. razreda srednje škole vezano uz završnu fazu provedbe Projekta pod nazivom Podrška jačanju mentalnog zdravlja djece i mladih tijekom i nakon COVID-19 zdravstvene krize i potresa u Gradu Zagrebu – provedba screeninga školske djece Grada Zagreba.

Upitnik provodi Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba, a roditelji/skrbnici moći će mu pristupiti preko poveznice koju će e-poštom dobiti od razrednika.

Više o popunjavanju upitnika i Projektu možete saznati preko poveznice Podrška jačanju mentalnog zdravlja.

Dostavljamo i poveznicu za dodatne resurse za jačanje psihološke otpornosti djece i mladih koji se  mogu  pronaći na platformi Podrška na dlanu.

 


[OPŠIRNIJE]DAN SIGURNIJEG INTERNETA
Zoran Čorkalo / datum: 8. 2. 2021. 20:07

U sklopu Erasmus+ M-Learning projekta organizirali smo u našoj školi aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta. Uži tim je na sastanku održanom preko aplikacije Teams  dogovorio određene aktivnosti u suradnji s Centrom za sigurniji internet. Dan je također prijavljen kao događaj na platformi eTwinning.

Aktivnosti su započele s izradom najavnoga plakata na kojemu se nalazi novoizabarni logo projekta švedskog autora.

Sve će aktivnosti trajati kroz cijeli tjedan s obzirom na raspored sati pojedinih razreda, a u njima će sudjelovati velik broj učenika i njihovih učitelja.


[OPŠIRNIJE]EDUKATIVNA PLATFORMA »SIGURNIJA DJECA«
Zoran Čorkalo / datum: 7. 2. 2021. 17:25

Hrvatski Crveni križ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u sklopu Erasmus+ projekta SIGURNIJE ŠKOLE I VRTIĆI razvili su edukativnu platformu Sigurnija djeca (https://sigurnija-djeca.hck.hr/), platformu za sigurne i dobro pripremljene osnovne škole i vrtiće za izvanredne situacije.

Projektom sigurnijih škola i vrtića nastoji se podići svijest i unaprijediti sustav pripreme na izvanredne situacije. Platforma nudi metodički i sadržajno standardizirane različite edukativne materijale, aktivnosti, alate i pozadinske informacije koje su razvili Hrvatski Crveni križ i partneri. Na taj način kreiran je lako dostupan i koristan internetski alat s edukativnim materijalima i konkretnim aktivnostima koje odgojitelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici mogu koristiti i realizirati u svakodnevnom radu s djecom i mladima.

Naša će se škola svakako uključiti u platformu i iskoristiti sve dostupne materijale!

Do jednog dijela edukativnih materijala možete doći klikom Poveznice na edukativne materijale.

 


[OPŠIRNIJE]1001 OSMIJEH ZA VOLONTERE
Zoran Čorkalo / datum: 6. 2. 2021. 07:10

Mnogi su se naši roditelji, učenici i djelatnici Škole odazvali na akcije pomoći stradalima u potresu, a neke su i sami inicirali. Pomoć je bila napotrebnija u prvom trenutku, no bit će potrebna i dalje. Jednu od akcija pokrenula je gđa Iva Knežević, majka našeg učenika 1. a razreda, i usmjerila je prema onima koji pomažu, prema volonterima. Akcija naziva „1001 osmijeh za volontere….“ , imala je za cilj osmijeh volontera koji bi postigli malim znakom pažnje, a znak pažnje bio je lijepi paketić koji bi osim korisnih potrepština sadržavao i ono najvažnije - ručno pisane zahvale od strane djece među kojima su bile i zahvale izađene s puno pažnje i ljubavi i od učenika naše škole. Više o akciji možete pročitati preko poveznice 1001 OSMIJEH ZA VOLONTERE.

 


[OPŠIRNIJE]EVAKUACIJSKA VJEŽBA
Zoran Čorkalo / datum: 5. 2. 2021. 09:27

Nakon povratka učenika predmetne nastave u školu, održali smo još jednu evakuacijsku vježbu, treću od početka drugoga polugodišta, u kojoj su sudjelovali svi učenici i djelatnici naše škole. Prema već prije utvrđenom planu evakuacije i uz određene korekcije, vježba je uspješno izvedena. Svi su učenici napustili zgradu škole i okupili se na školskom igralištu za 3 minute i 10 sekundi. Prema dogovoru s Vijećem roditelja buduće će se vježbe održavati jednom mjesečno.

 

[OPŠIRNIJE]BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - PROŽIVI COVID
Zoran Čorkalo / datum: 30. 1. 2021. 10:39

Središnji ured za demografiju i mlade objavio je brošuru BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - PROŽIVI COVID i letak s telefonskim brojevima za psihološko savjetovanje mladih za svaku županiju.

Klikom na sliku možete pregledati brošuru.


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE OD 1. VELJAČE
Zoran Čorkalo / datum: 29. 1. 2021. 09:04

Od ponedjeljka, 1. veljače škola će raditi u punom kapacitetu. Na nastavu u školu dolaze i učenici od 5. do 8. razreda. Nastava će se odvijati prema redovnom rasporedu za sve učenike. Učenici predmetne nastave započinju neposrednu nastavu s A-tjednom. Razni rasporedi (raspored učionica, raspored odlazaka na obroke, raspored izlazaka na otvoreno) ostaju kavi su i bili u prvom polugodištu. Na snazi ostaju i epidemiološke mjere - obavezna dezinfekcija ruku i obuće prilikom ulaska u školu i obavezno nošenje zaštitnih maski. Po završetku nastave učenici (učenici četvrtih razreda i učenici od 5. do 8. razreda) odlaze svojim kućama bez zadržavanja u školi, odnosno u krugu škole. U prvom tjednu veljače održat ćemo još jednu vježbu evakuacije u koju će biti uključeni svi učenici i djelatnici škole. 

Svim učenicima predmetne nastave želimo sretan i miran povratak na nastavu!


[OPŠIRNIJE]NOĆ MUZEJA U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 28. 1. 2021. 21:33


Osnovna škola Ivana Gundulića i Hrvatski školski muzej


MUZEJ STARINA

Izložba starih uporabnih predmeta iz bakinih škrinjica i tavanskih prostorija nastala je promišljanjem učitelja i učenika o starim, zaboravljenim predmetima koji više nisu u svakodnevnoj upotrebi.

Na izložbi je moguće vidjeti stare pisaće mašine, prvi televizor u boji, starinske stolnjake, fotoaparate koje su koristili naši djedovi i bake, stare ploče, a sigurno se pitate što je Commodor i čemu služi Singerica?

U našu malu školu u centru grada unijet ćemo dašak prošlosti iz prošlih vremena. Izložba je, osim učenicima naše škole, namijenjena široj javnosti uz poziv na očuvanje kulturne baštine i predmeta koji su svjedoci vremena u kojima su živjeli naši stari. Prilika da prošetate kroz prošlost dana je pomoću virtualne izložbe koja se nalazi na poveznici: 

https://www.emaze.com/@AOTLRWRWO/muzej-starina


PROGRAM IZLOŽBE

U petak, 29. siječnja, u prostorima Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu, s početkom u 9.00 sati, održat će se izložba „Muzej starina“.

Otvaranje izložbe pogledajte u javljanju uživo na Facebook stranici Osnovne škole Ivana Gundulića (https://www.facebook.com/osigundulica).

Naši će vas kustosi provesti kroz muzejski postav i predstaviti vam ovu izložbu koja je nastala sinergijom učitelja, učenika i njihovih roditelja.

Učenici će predstaviti i suradnju s Hrvatskim školskim muzejom i predstavit će izložbu koja je dostupna na poveznici: 

https://www.emaze.com/@AOTLRWRWO/muzej-starina

I NE ZABORAVITE ULAZNICU!


[OPŠIRNIJE]SURADNJA S HRVATSKIM ŠKOLSKIM MUZEJOM
Zoran Čorkalo / datum: 28. 1. 2021. 07:23

  

NOĆ MUZEJA - GLAVU GORE  pa u on-line Školski 
Digitalni ulazak u 2021. zbog prošle, neuobičajene godine koja je „zaključala“ cijeli svijet zbog pandemije COVID-19  te zaustavila život kakvog znamo. Za Hrvatsku je bila još i teža i tužnija zbog dva razarajuća potresa. No glavu gore! Muzejske aktivnosti i sadržaje prenijeli smo online. Posjetitelji mogu uživati u poznatim radionicama Školskog na našem You tube kanalu, posjetiti BLOG Hrvatskoga školskog muzeja na kojem predstavljamo naš rad kroz neke od kategorija poput baština, intervju, muzejski život, uspomene, vremeplov...

Hrvatski školski muzej, osim školskih predmeta, čuva i školske uspomene, a u nastojanju da sa svojim najvjernijim i najbrojnijim posjetiteljima – učenicima i nastavnicima – ostanemo povezani zajedno smo u projektu „2020. godina: Negativan test – pozitivna sjećanja“ prikupili lijepa sjećanja na neobičnu prošlu godinu. Dobili smo 200-tinjak mailova od škola i pojedinaca s tisućama lijepih trenutaka, pozitivnih doživljaja u školi i izvan nje, mnogih lijepih fotografija i sjećanja koja ćemo trajno sačuvati u našem muzeju, a u Noći muzeja objavljujemo digitalnu knjigu svih ovih sjećanja. 

S veseljem predstavljamo i izložbu učenika Osnovne škole Ivana Gundulića iz Zagreba „Muzej starina“, izložbu starih predmeta iz bakinih škrinjica i tavanskih prostorija koju ekskluzivno možete vidjeti u ovoj Noći muzeja.

Hrvatski školski muzej muzejske će aktivnosti i sadržaje u Noći muzeja (od 18.00 do 1.00 sat) prenijeti online. Posjetitelji mogu uživati u poznatim radionicama Školskog na njihovim Youtube kanalu, posjetiti BLOG Hrvatskoga školskog muzeja na kojem predstavljaju svoj rad putem različitih kategorija kao što su: baština, intervju, muzejski život, uspomene, vremeplov...

Uputimo se u muzej zajedno pomoću poveznica: 

https://www.hsmuzej.hr/hr/aktualnosti/glavu-gore-pa-u-online-skolski/

https://www.youtube.com/channel/UCBTR7BY82jD5KxFTdOASaOQ


[OPŠIRNIJE]DRUGI TJEDAN NASTAVE
Zoran Čorkalo / datum: 22. 1. 2021. 16:58

Od ponedjeljka, 25. siječnja ulazimo u drugi tjedan nastave drugoga polugodišta. Kao i u proteklom tjednu nastava za učenike razredne nastave izvodit će se prema tzv. A-modelu - učenici od 1. do 4. razreda dolaze u školu i imaju neposrednu nastavu, a za učenike predmetne nastave prema C-modelu - učenici od 5. do 8. razreda imaju nastavu na daljinu. Nastava na daljinu održavat će se prema istim pravilima kao i u prvom tjednu nastave.


[OPŠIRNIJE]DRUGA EVAKUACIJSKA VJEŽBA
Zoran Čorkalo / datum: 22. 1. 2021. 09:35

Jučer smo u našoj školi održali drugu evakuacijsku vježbu u koju su bili uključeni učenici i djelatnici škole iz popodnevne smjene. Vježba se održala u 14.30 po istim pravilima kao i prethodna. Vježbu smo s dva razreda isprobali u trenutku kad se nalaze u školskoj blagovaonici. Vježba je protekla u redu, učenici su u pratnji svojih učiteljica i djelatnika škole napustili zgradu za nešto manje od dvije minute i pričekali kraj vježbe na školskom igralištu. 


[OPŠIRNIJE]NAŠI UČITELJI PIŠU
Zoran Čorkalo / datum: 20. 1. 2021. 13:33

Rubrika Naši učitelji pišu i dalje je aktivna. Učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić objavila je na Školskom portalu svoj tekst o filmskom, zapravo o igrano-animiranom ostvarenju.

"Oduvijek su me inspirirala djela spisateljice I. B. Mažuranić. Kako je u svojim djelima progovarala o iskrenosti, dobroti, zajedništvu i ljubavi, tako se i njezina bezvremenska bajka Regoč našla u iskrenoj dječjoj filmskoj interpretaciji." 

Ostali dio teksta možete pročitati klikom na poveznicu Regoč a la Gundulići  ili u našoj rubrici Naši učitelji pišu.


[OPŠIRNIJE]NOVO RADNO VRIJEME ŠKOLSKE LIJEČNICE
Zoran Čorkalo / datum: 19. 1. 2021. 10:45
Obavijest o promjeni radnog vremena ambulante školske medicine u Laginjinoj 16.
Od 19. siječnja 2021. novo radno vrijeme ambulante je: parnim datumima poslijepodne, a neparnim datumima prijepodne.
Nadležna liječnica za našu školu je Ivana Bubanj, dr.med., specijalist školske i adoscentne medicine. Kontakt podatci:
- adresa e-pošte: ivana.bubanj@stampar.hr
- telefon: 01/4843 049

[OPŠIRNIJE]EVAKUACIJSKA VJEŽBA
Zoran Čorkalo / datum: 19. 1. 2021. 10:11

Kao što je i najavljeno, prvi dan nastave u drugom polugodištu započeli smo s razgovorom i pripremom. Ponovili smo s učenicima sve što trebaju napraviti u slučaju potresa, i to ne samo kad se nalaze u učionicama nego i u drugim prostorima škole. Danas smo održali prvu evakuacijsku vježbu u drugom polugodištu. Ukupno je to bila naša peta evakuacijska vježba od ožujka prošle godine. Svi učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama (i učiteljem) i ostali djelatnici škole nakon znaka za početak evakuacije, napustili su zgradu škole za 2 minute. Nakon kratkog zadržavanja na školskom igralištu, razredi su otišli u svoje učionice gdje su nastavili s redovnim radom.


[OPŠIRNIJE]PRVI DAN NASTAVE U DRUGOM POLUGODIŠTU
Zoran Čorkalo / datum: 18. 1. 2021. 18:39

S nikad više strepnje nisam očekivao prvi dan nastave nakon završenog zimskog odmora koji je sve bio, samo ne odmor. Moji su se strahovi raspršili kad sam nakon zvona počeo s obilaskom razreda razredne nastave. Sa svakim obilaskom moje je srce postajalo sve veće i veće i mirnije. Od ukupno 184 učenika razredne nastave danas je svoje klupe zauzelo 176 učenika. Dragi učenici, vama i vašim roditeljima, hvala na povjerenju i čestitam na hrabrosti! 


[OPŠIRNIJE]POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA
Zoran Čorkalo / datum: 17. 1. 2021. 09:58

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Bliži se početak nastave u drugom polugodištu koji je ove godine otežan iz više razloga. Epidemiološka situacija još nam uvijek nameće svoja pravila ponašanja, a nedavne potresne aktivnosti dodatno nas čine zabrinutima. S epidemijom se znamo nositi i u drugom će polugodištu vrijediti iste epidemiološke mjere koje smo već svi usvojili i koje svi primjenjujemo. Drugi val potresa dodatno nas je zabrinuo i opasno poljuljao ionako već poljuljan osjećaj sigurnosti. Ipak kao nešto pozitivno i nešto što nas može ohrabriti je činjenica da nam je škola dobro i da se u njoj možemo osjećati sigurno. Ohrabrujuća je i činjenica da su pokrenute aktivnosti u smislu osiguranja puta do škole. Fasade i krovišta se čiste i osiguravaju kao što će se osigurati i prolazi ispod najoštećenijih zgrada. Time je inicijativa Siguran put do škole ostvarila jedan dio svojih zahtjeva, a i ostali su zahtjevi također ozbiljno razmotreni i poduzete su mjere prema njihovu ostvarenju.

Nastava u drugom polugodištu ne počinje na isti način za sve naše učenike. Učenici razredne nastave (od 1. do 4. razreda) od 18. siječnja dolaze u školu i imaju nastavu u punom opsegu, što znači od jutarnjeg dežurstva do popodnevnog dežurstva u produženom boravku, odnosno od 7.00 do 17.00 sati. S učenicima ćemo prvi nastavni dan razgovarati i pripremiti ih na vježbu evakuacije. S učenicima će osim njihovih učitelja i učiteljica razgovarati i naš stručni tim kao i ravnatelj Škole.

Za učenike predmetne nastave (od 5. do 8. razreda) određeno je da će se nastava u prvom tjednu (od 18. do 22.) održavati na daljinu. Nastava na daljinu za učenike predmetne nastave u cijelosti će se izvoditi prema aktualnom tjednom rasporedu sati, i to putem videopoziva u aplikaciji Teams. Detalje o izvođenju nastave na daljinu možete pogledati pod poveznicom Nastava na daljinu.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju – učitelji, stručni tim, administrativno osoblje i ravnatelj.

Želim nam svima miran početak nastave na koji se god način ona izvodila!


[OPŠIRNIJE]REGOČ à la GUNDULIĆI
Zoran Čorkalo / datum: 16. 1. 2021. 10:21

Kako je i sama spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić progovarala kroz svoja djela - iskrenost, dobrota i ljubav uvijek pronađu put do ljudskoga srca, tako je njezina bezvremenska bajka Regoč u filmskoj prilagodbi iskrenom dječjom interpretacijom i kreacijom postigla upravo to isto. Glavni krivci za to učenici su 4. a razreda, roditelji i, naravno, njihova učiteljica Henrieta.

Nevjerojatna su to vremena, toliko patnje i straha oko nas, a opet puno pozitivne energije i ljubavi koja nam pomaže da stvaramo divne stvari. Zahvaljujemo roditeljima 4. a razreda na suradnji i izradi divnih maski i kostima, djeci koja su čudesno izvela svoje uloge, gosp. Goranu Vrbaniću na fantastičnoj montaži, gosp. Leu Andelkoviću na obradi zvuka, gosp. Ivanu Koprivčeviću iz grupe Legen na originalnoj glazbi te učiteljici Henrieti Herjavec Rubčić na režiji i dramatizaciji.
 
Uživajte u filmu, kao što su četvrtaši uživali u glumi, predivnim maskama i kostimima, fantastičnoj montaži, efektima i originalnoj glazbi koja je na poseban način dočarala priču o Regoču.
 
NAJAVA FILMA REGOČ                                 FILM REGOČ

[OPŠIRNIJE]NA PUTU DO RJEŠENJA
Zoran Čorkalo / datum: 12. 1. 2021. 15:44

Danas je održan sastanak kojemu su nazočili pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, predsjednik gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik te  predstavnica Vijeća roditelja naše škole Anica Tomić. Na sastanku je postignut dogovor oko osiguravanja puta do škole, i to na način da se s oštećenih zgrada uklone nestabilni dijelovi, a ispod zgrada s većim oštećenjima da se postave nadstrešnice, odnosno oplate kako bi se osigurao siguran prolaz pločnikom. Time je inicijativa Vijeća roditelja Siguran put do škole postigla ostvarenje jednog od nekoliko zadanih ciljeva. I druge su inicijative podržane, a jedna od njih koja se odnosi na izgradnju evakuacijskog izlaza, već je u postupku ostvarenja.

Škola pozdravlja dogovor koji će pridonijeti mirnijem početku nastave, a svima sudionicima u rješavanju problema čestitke na dobrim inicijativama, suradljivosti i konstruktivnim rješenjima.


[OPŠIRNIJE]POMOĆ STRADALIMA U POTRESU
Zoran Čorkalo / datum: 10. 1. 2021. 17:09

Naši učenici i roditelji, iako i sami pogođeni potresima, najprije onima iz ožujka, a onda nizom potresa od 28. prosinca naovamo, vrlo su brzo svoju pažnju usmjerili prema potrebitima u banijskom kraju. Pojedini su se razredi samostalno organizirali i svoju pomoć usmjerili prema konkretnim obiteljima, jedni su se pridružili inicijativi škole da svoju pomoć također usmjere prema konkretnim obiteljima, drugi su pak usmjerili svoju pomoć prema kuharima i volonterima, a gotovo su svi prihvatili akciju škole koja se odnosila na prikupljanje raznih prehrambenih i higijenskih potrepština i odjeće. Naši su učenici, roditelji i djelatnici škole još jednom pokazali veliko srce i nesebičnost u trenutku kad je to najpotrebnije. Učenici i roditelji 4. a i 6. b razreda pomogli su dvjema obiteljima, učenici i roditelji 3. b razreda donirali su namirnice za kuhare, učenici i roditelji 1. b, 3. a i hrvatsko-mađarskih razreda pomažu jednoj obitelji, a ostali razredi također su pripravni pomoći konkretnim obiteljima i čekaju svoju priliku. Akcija prikupljanja potrepština i odjeće završila je 8. siječnja. Sve su potrepštine razvrstane i spakirane, a u sljedećem tjednu bit će prevezene do jednog od distribucijskih centara. Hvala svima koji su iskreno i nesebično sudjelovali u akcijama pomoći i koji će još pomoći. Posebno sam ponosan na sve naše učenike koji su se iskazali u svim akcijama. Jednu od poruka zahvale možete pročitati pod poveznicom Dragi učenici.


[OPŠIRNIJE]INCIJATIVA "SIGURAN PUT DO ŠKOLE"
Zoran Čorkalo / datum: 10. 1. 2021. 14:03

Vijeće roditelja naše škole pokrenulo je inicijativu kojom želi povezati što više roditelja čija djeca pohađaju nastavu u preostale tri škole koje rade u centru Zagreba te da zajedno sazovu izvanrednu sjednicu vijeća Donjeg grada na kojoj će tražiti da se njihovoj djeci osigura siguran prolaz do škola. Više o inicijativi možete pročitati klikom na poveznicu Siguran put do škole.

Pozivamo roditelje naše škole, roditelje obližnjih škola, sve naše djelatnike i sve prijatelje naše škole da podrže inicijativu. Osiguranje sigurnoga puta do škole jednako je važno kao i sigurnost djece u školi. Želimo zadržati obitelji u centru grada kako bi taj dio grada imao budućnost.

Novosti o inicijativi mogu se pratiti u Facebook grupi Za sigurniji centar Zagreba!

Podršku inicijativi možete dati potpisivanjem peticije dostupne preko poveznice Peticija za siguran put do škole. 


[OPŠIRNIJE]SIGURNOST KAO IMPERATIV
Zoran Čorkalo / datum: 9. 1. 2021. 11:47

Povodom skorašnjeg početka nastave u situaciji s boljom epidemiološkom slikom, no opterećenoj svakodnevnim potresnim aktivnostima, predstavnici naše škole zatražili su sastanak s pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje Ivicom Lovrićem. Sa strane škole sastanku su nazočili predstavnici roditelja, predsjednica Vijeća roditelja Anica Tomić, prof. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Lea Pelivan u ime angažirane stručne javnosti i ravnatelj škole Zoran Čorkalo. Predstavnici škole istaknuli su glavne probleme koji zahtijevaju žurno pokretanje aktivnosti prema njihovu rješavanju. Ojačavanje školske zgrade i povećanje njezine otpornosti na moguće jače potrese najdugoročniji je i najzahtjevniji zahvat koji će uskoro biti iniciran. Izgradnja drugoga izlaza, odnosno evakuacijskog izlaza, također je pokrenuta i, s obzirom na podršku Gradskoga ureda, s izglednom skorom realizacijom. Problem koji zahtijeva žurno rješavanje, problem je samostalnog dolaska naših učenika u školu i odlaska iz nje. Nedavne potresne aktivnosti na području Donjega grada imaju za posljedicu nesigurne pločnike koji su dobrim dijelom zatvoreni, a kojima se na putu do škole i od škole kreću naši učenici. Istaknuta je potreba osiguranja barem jednoga sigurnog puta koji bi se odnosio ne samo na našu školu, već i na susjedne škole koje imaju isti problem. Predstavnici Gradskoga ureda istaknuli su da će svakako jedan dio puta osigurati na način da se pregleda i da kritična mjesta prolaska reguliraju komunalni redari. Stvaranje sigurnoga puta (koridora) zahtijeva jednu širu akciju u koju bi se trebali uključiti i roditelji obližnjih škola kao i Vijeće Gradske četvrti Donjega grada i mjesni odbori. U tom su smjeru također pokrenute određene aktivnosti.

Što se tiče trenutnoga stanja školske zgrade još jednom ističem da je škola sigurna. Oštećenja iz ožujka su sanirana i nakon novih potresnih aktivnosti nisu se aktivirala. Vježbe evakuacije, s kojima smo započeli na kraju prošle nastavne godine i početkom ove, bit će redovitije i uključit će i druge situacije u kojima se učenici mogu naći tijekom boravka u školi.


[OPŠIRNIJE]PREMA SIGURNIJOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 7. 1. 2021. 23:45

Naša je škola u posljednjih 10 dana bila izložena nizu potresa počevši od onih najsnažnijih 28. i 29. prosinca pa sve do nešto slabijih, no ne zanemarivih, gotovo svaki dan do današnjega dana. Danas su, zahvaljujući roditeljima naših učenika, školu obišli arhitekti i statičar i svojim stručnim okom pregledali moguće posljedice potresa. Prema njihovu mišljenju škola je u ovom trenutku sigurno mjesto. Postavlja se pitanje koju jačinu potresa naša škola može podnijeti bez ozbiljnijih oštećenja i što je potrebno napraviti da bi se škola ojačala. Također, nameće se i potreba izgradnje drugoga izlaza iz škole koji bi omogućio brže i sigurnije napuštanje zgrade u slučaju ugoze bilo koje vrste pa i potresa. To su pitanja koja traže jasne odgovore, ali i usmjereno djelovanje prema njihovom žurnom ostvarenju. Ono što škola do tada može napraviti je edukacija, osvještavanje problema i psihološka podrška – učenika, djelatnika škole i roditelja. Povratkom u školu nastavit ćemo s vježbama evakuacije u različitim situacijama u kojima se učenici mogu naći tijekom nastavnoga dana. Potres ne možemo pobijediti, no možemo ga puno bolje upoznati i svesti njegove razorne učinke na naše domove i psihu na najmanju moguću mjeru.


[OPŠIRNIJE]DJECA I OBITELJ PRIJE, TIJEKOM I NAKON POTRESA
Zoran Čorkalo / datum: 7. 1. 2021. 22:51