2021-05-10 08:12:42

DAN EUROPE

    

   

9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi.

U našoj školi također obilježavamo taj dan jer od 2013. godine sudjelujemo u europskim projektima. Počeli smo s Comeniusovim projektom Healthy P.I.C.N.I.C., nastavili smo s mnoštvom eTwinning projekata, Erasmus+ KA2 Art@Heart, KA1 projektom koji je bio namijenjen stručnom usavršavanju učitelja i školskog menadžmenta i Erasmus+ Deal projektom. Trenutno smo jako ponosni jer se u našoj školi paralelno provode tri Erasmus+ projekta: M-Learning Erasmus+ KA2 projekt (koordinator je učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić), Erasmus+ projekt On the traces @Ancient Europe (koordinator je učiteljica Natalia Rogoznica Nađ) i Erasmus+ projekt Wonders of water in science and nature (koordinator je učiteljica Sanela Škevin).

Zahvaljujući dobroj suradnji s Europskom komisijom, naša je učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić pozvana u briselski tim učitelja i predstavlja Republiku Hrvatsku. Ove je godine učiteljica Henrieta dobila certifikat te postala Ambasador za Republiku Hrvatsku. Kvalitetna suradnja i rad na projektima donijeli  su u 2020./2021. školskoj godini našoj školi priznanje u obliku certifikata eTwinning škole.

Povodom proslave Dana Europe početkom svibnja institucije Europske unije otvaraju svoja vrata za javnost u Bruxellesu i Strasbourgu. Lokalni uredi u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine. Svake godine tisuće ljudi posjećuju institucije Europske unije, sudjeluju u raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan. Od početka krize uzrokovane pandemijom, EU poziva građane iz cijele Europe i svijeta da otkriju Europu na siguran i uglavnom virtualan način. Održavaju se fizički ili hibridni događaji i posjeti tamo gdje to omogućuju sanitarni uvjeti.

Doznajte više o aktivnostima povodom Dana Europe preko poveznice https://europa.eu/learning-corner/home_hr


Osnovna škola Ivana Gundulića Zagreb